Reprezentanții elevilor cer siguranță în școli

300
Reprezentanții elevilor  cer siguranță  în școli - reprezentantiielevilor-1516983841.jpg

Articole de la același autor

Consiliul Național al Elevilor trage un semnal de alarmă cu privire la frecvența cu care sunt încălcate o sumedenie de drepturi ale copiilor și elevilor. Numai în ultima săptămână s-au înregistrat trei incidente grave, în școli din țară.

"În luna septembrie 2017, Consiliul Național al Elevilor a publicat Raportul privind Implementarea Statutului Elevului la nivel Național (RISEN), document care conține date statistice alarmante cu privire la anumite aspecte din școlile din România. Astfel, aproape o treime din elevii respondenți nu se simt sau se simt doar parțial în siguranță în școală, iar ultimele cazuri înregistrate concretizează această nesiguranță simțită în rândul elevilor. Pe lângă aceste tipuri de violență și abuz la care sunt supuși elevii, amintim și fenomenul de bullying. Astfel, conform unui studiu lansat în anul 2016 de către organizația Salvați Copiii România, unu din patru copii este umilit în mod repetat în grupul de amici, iar patru din zece au fost răniți ca urmare a comportamentelor violente repetate ale altor colegi", explică reprezentanții elevilor.

În opinia lor, toate aceste lucruri relevă un adevăr dezamăgitor despre sistemul de învățământ din România: politicile publice pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar sunt ineficiente. "Astfel, dreptul la integritate fizică și psihică, garantat de Constituția României, este deseori încălcat. Precizăm că una dintre noile reglementări incluse în ROFUIO, anume aceea că pe durata orelor de curs elevii trebuie să depoziteze telefoanele în locuri special amenajate din sala de clasă, va îngreuna și împiedica identificarea abuzurilor comise în timpul orelor de curs", spun cei de la Consiliul Național al Elevilor.

Începând cu anul 2018, copiii și implicit elevii beneficiază de o nouă pârghie pentru a se asigura că drepturile lor sunt respectate, și anume Avocatul Copilului, înființat prin Legea nr. 9/29018, ca adjunct al Avocatului Poporului. Copiii de orice vârstă sau reprezentanți ai acestora pot acum să sesizeze încălcarea unui sau mai multor drepturi ale minorului, iar Avocatul Copilului este obligat să soluționeze orice sesizare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 11 August 2015
Stire din Cultură-Educație : O nouă ispravă a elevilor
Pagina a fost generata in 0.557 secunde