S-a stins din viață actrița Ana Mirena

2718
S-a stins din viață actrița Ana Mirena - f07ad50f2e1eb5c3af3271cb659d45cb.jpg
Sâmbătă a încetat din viață actrița Ana Mirena, o stea a Teatrului Dramatic constănțean, cunoscută pentru dimensiunile pe care le dădea rolurilor sale. A jucat pe scena de la malul mării chiar și după pensionare, colaborând cu Teatrul Dramatic până în 1998.
Despre profilul artistic și uman al actriței Ana Mirena ne-a vorbit Anaid Tavitian, secretar literar al Teatrului de Stat: "Ana Mirena a creat de-a lungul carierei sale o listă de dimensiuni impresionante de roluri, multe principale, roluri de mare dificultate, fiecare aparținând altui tip, fiecare cerând alte resurse actoricești.
Numai o actriță cu o cultură solidă și un interes constant pentru aceasta, sensibilă, inteligentă, ca Ana Mirena, le-ar fi putut crea original și convingător. A strălucit și în roluri secundare. Nu manifesta o înclinație naturală pentru comedie, dar atunci când și-a încercat puterile, a reușit o comedie «de cap», construită minuțios, cu distanțarea pe care o cere teatrul modern, dacă nu și mai mult decât aceea, jucată cu sinceritate.
Spirit neliniștit și perfecționist, a creat spectacole de versuri. A fost coautoare cu Agatha Nicolau a spectacolelor de poezie «Hai la nouri de vânzare» și «De genul feminin», ambele premiate la Gala Națională a Recitalurilor de la Bacău.
Ana Mirena a fost și o mare iubitoare de poezie și o minunată recitatoare. A jucat cu mijloacele unui comic de factură superioară în «Bliss, o familie trăznită», de N. Coward, Josephine din «Nebuna din Chaillot» de J. Giraudoux, ori Melania din «Mobilă și durere» de Teodor Mazilu, unde a dovedit o extraordinară capacitate și suplețe de adaptare la rol.
A jucat de la tinerețe la pensionare și roluri de dramă cu lirism ca în «Hyperion», de Grigore Sălceanu (Veronica), dar și cu accente de gravitate ca în «Gaițele» de Al. Kirițescu (Margareta), «Omul în piele de șarpe» de T. Williams (Carol) sau «Joc de pisici» de Orkeny Istvan (Gisela).
Era caldă, prietenoasă și feminină, păstrându-se, orice s-ar întâmpla, în hotarele unei politeți desăvârșite".
Ana Mirena va fi înmormântată astăzi, ora 12, la Cimitirul Central.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3054 secunde