Concurs Săptămâna Artei, celebrată de viitorii actori

544

Articole de la același autor

Facultatea de Arte a Universității "Ovidius" celebrează, în perioada 12-17 mai, Zilele Artelor. Studenții din anul întâi de la specializarea Artele spectacolului de teatru au susținut, ieri, la Aula Magna a universității, o sesiune de comunicări științifice pe tema spațiului de joc în Antichitate.
Sub coordonarea actorului Vasile Cojocaru, conf.univ.dr. în cadrul Facultății de Arte, studenții au prezentat cinci lucrări pe tema scenei teatrale din punct de vedere cronologic. Astfel, Tiberius Stanciu a vorbit despre importanța spațiului de joc în antichitate, Doris Ciortan a acoperit acest subiect din prisma perioadei evului mediu, Carmen Monțescu a prezentat spațiul de joc în Renaștere, în timp ce Veronica Enușcă a vorbit despre spațiul de joc în teatrul românesc. Profesorul și actorul Vasile Cojocaru a susținut, la rândul său, o prelegere despre spațiul scenic în spectacolul de teatru.
Zilele Artelor au debutat, la începutul săptămânii, cu un workshop pe tema "Improvizația între joacă și joc". Invitat la eveniment a fost Pavel Bârsan, actor la Teatrul de Stat. Programul a cuprins o serie de jocuri, cum ar fi "conopida", un joc pentru încălzirea de dinaintea spectacolului, "povestea cu un cuvânt", "cei patru morți", "moartea teatrală", exerciții care implică fizicul, verbalul și mentalul cu scopul de a antrena spontaneitatea, indispensabilă în procesul de improvizație.
Mulți ar putea afirma că improvizația este un lucru la îndemâna oricui, cu atât mai mult când vine vorba de actori. Workshop-ul studenților a demonstrat, însă, că nu este chiar atât de ușor să explodeze, teatral vorbind, în procesul de improvizație: "Improvizația este o formă de spectacol de teatru în care omul depășește normele firești", a spus Tiberius Stanciu, student în anul I la Artele spectacolului de teatru.
Ideea unui exercițiu de improvizație a fost contrazisă de Pavel Bârsan, care a afirmat că "improvizația nu este un exercițiu și nu se bazează pe nimic dinainte".
Zilele Artelor continuă la specializarea Artele spectacolului de teatru până mâine, când studenții vor repeta pentru piesa lui Shakespeare, "Visul unei nopți de vară", începând cu ora 17, la Aula Magna a universității.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9545 secunde