Sărbătoare mare. Ce trebuie să facă credincioșii să le meargă bine

340
Sărbătoare mare. Ce trebuie să facă credincioșii să le meargă bine - maicadomnului96166300-1574322354.jpg

Articole recomandate

Intrarea Maicii Domnului in Biserica este prăznuită pe 21 noiembrie. Este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia.


Părinții Maicii Domnului sunt Sfinții Ioachim și Ana. Lipsiți de copii, dar cu credința în Dumnezeu, L-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască cinstea de a fi părinți, făgăduind că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui.

Un înger le vestește că vor avea o fată pe care o vor numi Maria. Sfinții Ioachim și Ana nu au uitat de promisiunea făcută lui Dumnezeu și la trei ani de la nașterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu, scrie crestinortodox.ro. Aici a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a dus-o în cea mai sfântă încăpere din acest loc, unde a stat până la vârsta de 15 ani.

În această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ținute în lumină și căldură, înmuguresc și înfloresc, și sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove. Strămoșii noștri știau de la bătrânii lor că acea nuielușă a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceea înflorea până de Nașterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dăruit crenguța, flori dalbe. Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la pește, scrie romaniatv.net

Creștinii aprind lumânări pentru dragii lor dispăruți. Tot acum, se crede că, dacă în ziua sărbătorii este soare și senin, vara viitoare va fi una secetoasă și uscată. Norii de pe cer, la data praznicului, prevesteau molime, iar ninsoarea - o iarnă geroasă. În vechime, românii dădeau pomeni, însoțite de câte o lumânare aprinsă, de sufletul copiilor morți nebotezați și al rudelor care s-au săvârșit din viață fără feștilă la căpătâi. Și mai credeau bunicii și străbunicii noștri că, în această zi de mare sărbătoare creștinească, se deschid cerurile, iar cei cu sufletul curat pot pricepe graiul animalelor.

De Intrarea Maicii Domnului în Biserică, se cere ca oamenii învrăjbiți să se împace și să-și ceară iertare, pentru că Postul Crăciunului să le fie întru zidire și înduhovnicire. În popor, oamenii făceau la această dată apă de leac punând vase pline în dreptul sfintelor icoane și aprinzând câte o lumânare.

Se spune că așa cum va fi vremea în această zi, așa va fi toată iarna.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9244 secunde