Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos

1642

Articole recomandate

Astăzi, Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos. Cu acest prilej, de la ora 9.00, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie Arhierească la Biserica "Schimbarea la Față" (Biserica Greacă) din Constanța. Credincioșii pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Apostol Andrei, care au fost depuse spre închinare încă de pe data de 1 august.
Sâmbătă, 7 august, începând cu ora 8.30, la mănăstirea din apropierea localității Crucea, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla.
Duminică, 8 august, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța.
Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos face parte din rândul praznicelor împărătești și evocă momentul în care Mântuitorul Și-a schimbat în mod minunat chipul feței Sale, pe muntele Taborului, în prezența a trei dintre ucenicii Săi, Petru, Ioan și Iacov. Datele istorice spun că această sărbătoare are ca origine momentul sfințirii unei biserici zidite de Sfânta împărăteasă Elena, pe muntele Taborului, în secolul IV. Atestarea documentară a sărbătorii apare în prima jumătate a secolului V, în cadrul
unor cuvântări festive ale Patriarhului Proclu al Constan-tinopolului, patriarhului Chiril al Alexandriei sau Papei Leon cel Mare.
În secolul VIII, odată cu generalizarea acestui praznic, Sfântul Andrei Criteanul compune o predică pentru Schimbarea la Față, iar Sfinții Ioan Damaschinul și Cosma de Maiuma creează imnuri religioase în cinstea sărbătorii. În această zi, conform canonului 28 al Sinodului Trulan din 692, există obiceiul ca în biserici să se aducă spre binecuvântare prinos din struguri, ca simbol al mulțumirii către Dumnezeu pentru roadele toamnei care se apropie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 01 Iunie 2010
Stire din Cultură-Educație : Trei religii, un singur Dumnezeu
Vineri, 02 Aprilie 2010
Stire din Cultură-Educație : Pastorală la Învierea Domnului
Pagina a fost generata in 0.4912 secunde