"Școala mea, natura" - un proiect lansat de Ameropa Grains pentru elevii din trei comunități rurale dobrogene

27680
Din dorința de a încuraja școlile din mediul rural să parcurgă pașii către statutul de școală verde – pentru care educația de mediu și activitățile în aer liber sunt condiții necesare -, Ameropa Grains a lansat, în parteneriat cu asociația Life Education for All, proiectul „Școala mea, natura”. Demersul face parte din proiectul identitar „Happy Grains”, cel mai mare program de responsabilitate socială al companiei, care a ajuns la peste 2.500 de elevi din comunități din mediul rural și prin care compania sprijină 18 comunități rurale din 10 județe din țară.

Aflat în stadiul de pilot, proiectul „Școala mea, natura” este implementat în 2023 în trei comunități rurale din județul Constanța: Adamclisi, Ciocârlia și Cobadin, cu planul de a fi scalat în fiecare an către alte cinci sate. Proiectul se înscrie în strategia Ameropa Grains de a se adresa comunităților rurale și de a se implica în educația pentru sustenabilitate.

În anul școlar 2023-2024, peste 500 de copii din clasele 0-VIII vor beneficia de acest proiect.

„Fiecare foișor «Școala mea, natura» se dorește a fi un spațiu al bucuriei și al învățării. Un loc în care să se strângă copii, profesori și părinți din sat: să învețe despre natură, să creeze împreună obiecte artizanale, să stea la povești. În aceste foișoare, complet echipate ca niște săli de clasă, vor putea fi organizate lecții în aer liber în timpul anului școlar. Iar în vacanțe vor putea fi susținute ateliere recreative. Pentru că învățarea nu se termină cu sunetul clopoțelului, iar școala în natură este un mod simplu și bun de a-i ajuta pe copii să fie mai atenți la mediul înconjurător. Încurajăm astfel spiritul de comunitate și grija față de mediu, în linie cu valorile noastre C.A.R.E.”, declară Monica Dianca, coordonator CSR Ameropa Grains.

Asociația Life Education for All, partener cu know-how de implementare

„Implicarea noastră în proiectul «Școala mea, natura» a venit în mod firesc. Ne preocupă de câțiva ani educația în aer liber, cu beneficii pentru echilibrul emoțional al copilului și pentru sănătate, în general. Vrem să le arătăm profesorilor și părinților că a învăța în aer liber este o opțiune prietenoasă în educația copiilor lor. Desigur, în statele nordice, acest demers este deja unul obișnuit. Ne propunem să aducem această obișnuință bună în comunitățile din România”, a declarat Oana Mîndruț, președintele asociației Life Education for All, partener în proiect.Patru ateliere ”Școala mea, natura” în săptămâna de Sânziene

Proiectul „Școala mea, natura” a demarat în perioada 19-23 iunie, cu o serie de activități susținute de Ameropa Grains. Astfel, în fiecare sat din proiect a avut loc un atelier de poveste cu scriitoarea Cristina Andone despre „Cartea Bunătății – Povești din Dobrogea”.

Cristina Andone este scriitor, trainer de creativitate și activist educațional. Este președintele fundației „Ce Poți Face” și, din 2020, este în board-ul proiectului Școala Încrederii. A publicat 23 de cărți vândute într-un număr total de 160.000 de exemplare. La editura Nemira, a lansat colecția „Povești din Pădurea Muzicală“, prin care își propune să îi împrietenească pe copii cu muzica clasică, și, recent, colecția „Dar Motan“.

În plus, în cadrul atelierului, copiii au învățat să realizeze cununi de grâu și lavandă, cu ajutorul unui artizan local, specializat în pedagogie prin artă. În Constanța, proiectul a fost lansat într-un eveniment interactiv de comunitate pe 22 iunie.„Mulțumim din suflet sponsorului nostru Ameropa Grains SA, asociației Life Education for All, autorităților locale, colegilor mei (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic) și tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect outdoor. Mulțumiri speciale doamnei Monica Dianca, reprezentanta sponsorilor și o persoană dragă sufletului nostru, datorită căreia proiectul «Școala mea, natura» a prins astăzi viață și în școala noastră”, a transmis Mihaela Emilia Dan, de la Școala Gimnazială nr. 1 Ciocârlia.

„Școala mea, natura” va continua cu ateliere pe parcursul întregului an, precum și cu lecții susținute în mod săptămânal de cadrele didactice, în aer liber. Voluntarii din grupul Ameropa (respectiv Ameropa Grains și Chimpex) vor susține ateliere educative despre recolte și calendarul pământului. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3196 secunde