Şcoli în buricul Constanţei, dar fără săli de sport. Peste 1.600 de copii fac mişcare înghesuiţi în clase

4849
2

Articole de la același autor

Suntem în secolul XXI şi, din păcate, în judeţul Constanţa, încă există şcoli care nu au săli de sport în care elevii să poată beneficia de mişcare şi să nu se mai chinuiască în sălile de clasă atunci când au orele de educaţie fizică.

Pe lista unităţilor de învăţământ vitregite de soartă se află şi Şcoala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”, una dintre cele mai mari din judeţ, care, nici ea, nu dispune de o sală de sport. Solicitări în acest sens s-au tot făcut de-a lungul timpului, dar în van, deşi necesitatea construirii unui astfel de spaţiu pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică şi sport reprezintă o preocupare prioritară pentru conducere, în condiţiile în care unitatea de învăţământ este frecventată, în prezent, de 1.640 elevi, cu tot cu copilaşii celor două grupe de la grădiniţa de pe strada Anghel Saligny, nr. 2. Pe scurt, această sală ar putea asigura desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor sportive, şi, implicit, îmbunătăţirea calităţii predării lecţiilor. Nu mai spunem că, în acest fel, s-ar putea contribui la creşterea interesului elevilor pentru activităţile motrice, curriculare şi extracurriculare şi orientarea celor mai buni dintre ei către sportul de performanţă.



„Din păcate, spaţiul de şcolarizare insuficient nu permite nici măcar amenajarea unei săli de sport improvizate într-o sală de clasă obişnuită. În anotimpul rece orele se desfăşoară în sala de clasă, fapt ce are drept consecinţă diminuarea aproape totală a eficienţei acesteia. Este trist, dar moştenim o deficienţă majoră a unei construcţii ce datează din anii regimului comunist, când şcolile nu erau prevăzute cu săli de sport. Standardele naţionale şi europene s-au schimbat între timp, dar şcolile au rămas aceleaşi. Este inutil să reamintim importanţa mişcării în dezvoltarea fizică şi psihică a unui copil şi că există studii în acest sens, elaborate de către specialişti în domeniu, astfel încât reamintirea unei axiome ar deveni redundantă. Ani de-a rândul am semnalat această problemă administraţiei locale, dar demersurile noastre nu au avut succes. Într-unul din răspunsurile de la Primăria Constanţa ni s-a comunicat că solicitarea noastră a fost înaintată către Direcţia Dezvoltare şi Fonduri Europene, dar în urma răspunsului primit, s-a concluzionat că acordarea de fonduri nu este eligibilă pentru obiectul construire sală de sport. Nu s-au putut identifica şi aloca fonduri de la bugetul local pentru realizarea acestui obiectiv de investiţii”, a precizat directorul instituţiei de învăţământ, Corina Teodorov.

În lipsa unui spaţiu adecvat, şcoala a venit chiar cu propunerea de a aduce două containere în curte, în care să mai includă două clase, dar nici această idee nu a fost agreată.

De când se fac demersuri pentru această sală de sport? Directorul spune că sunt 12 ani numai de când este ea în şcoală. Deși solicitări au fost trimise mereu, iar răspunsul pe care îl așteaptă a tot întârziat să apară, speranța moare ultima.



„De curând, am auzit că s-au trimis de la primărie, pentru că doar ei pot trimite către Consiliul Naţional de Investiţii, nişte proiecte şi că ar fi incluse trei şcoli, dar nu ştim dacă ne regăsim sau nu pe ele. În mod normal, ar trebui, pentru că avem foarte mulţi copii”, ne-a declarat managerul.

Directorul a adăugat că, la un moment dat, au venit de la primărie nişte angajaţi care i-au pus să îşi aleagă inclusiv modelul de sală.




„Deja visam, dar şi această idee a murit din faşă. În plus, noi nu avem, la acest moment, niciun spaţiu în care să ne strângem şi să facem o şedinţă. Suntem 100 de angajaţi, din care 80 cadre didactice şi noroc cu pandemia, că acum ţinem şedințele online, dar după aceea nu vom avea unde să o ţinem. Trebuie precizat, însă, că există posibilitatea de extindere a întregului nostru spaţiu, s-ar putea face şi mansardarea, pentru că este mare nevoie de spaţiu în această şcoală”, a adăugat directorul. 



Comentează știrea

Adrian Severin
11 februarie 2022
Sala de sport

Pana acum circa 4 ani a existat o asa zisa sala de sport. Din pacate, conducerea scolii a considerat ca e mai bine sa transforme acea asa zisa sala de sport in sala de clasa. In general, clasele primare cel putin sunt numerotate pana la F. Onor conducerea dezinformeaza, ca sa nu spun ca minte.

Zoe
15 februarie 2022
Sala de sport

O mare bataie de joc la adresa copiilor, exista școli ce au sala de sport dar nu se fac ore in ea,“Liceul Lucian Blaga” este unul din ele. Problema este dna director ce interzice desfășurarea orelor in sala de sport . Din punctul meu de vedere acesta “Dna” ar trb data jos din funcție ! Ar trebui facut un control in acesta unitate !!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5814 secunde