Se modifică admiterea la liceu? Ce se întâmplă cu elevii cu medii sub 5 la Evaluarea Națională

10018
Se modifică admiterea la liceu? Ce se întâmplă cu elevii cu medii sub 5 la Evaluarea Națională - fotofondsemodificaadmiterea1-1573596880.jpg

Articole de la același autor

Elevii de clasa a VIII-a au un an important în față. Peste doar câteva luni, ei vor susține Evaluarea Națională, în urma căreia vor fi repartizați la licee. Cei cu rezultate slabe, însă, vor fi obligați să meargă la profesională, locurile în licee fiind destinate doar celor cu medii mai mari de 5. 


Modificările privind admiterea la liceu în 2020 le-a făcut, chiar la începutul acestui an școlar, ministrul interimar de atunci al Educației, Daniel Breaz. Noua metodologie prevede că "la procesul de admitere în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020 - 2021 participă numai elevii care au susținut Evaluarea Națională și a căror medie de admitere este minimum 5". 
Practic, elevii cu o pregătire școlară mai slabă vor face trei ani de școală și nu vor mai fi nevoiți să treacă prin examenul de bacalaureat, pe care oricum au șanse mici să îl promoveze. Mai mult decât atât, continuarea învățământului obligatoriu într-o școală profesională nu îl reține pe un elev să rămână definitiv cu studii medii. Ulterior, el își poate continua studiile, poate face un an în plus de liceu, poate susține și promova Bacalaureatul și chiar să urmeze apoi o facultate. 


Deși principala intenție a fostului ministru al Educației a fost de a da o pondere mai ridicată învățământului profesional, în timp ce elevii cărora nu le place cartea pot învăța o meserie, măsura interdicției accesului la liceu al celor cu medii de admitere mai mici de cinci este văzută de mulți ca fiind mult prea radicală. 


Vocile sunt împărțite și, în timp ce reprezentanții asociaților de părinți consideră că modificarea admiterii este binevenită, reprezentanții elevilor vorbesc despre nedreptăți și segregare. De altfel, sunt chiar și cadre didactice care nu văd cu ochi buni această împărțire forțată a elevilor nepregătiți către învățământul profesional. Chiar și actualul ministru al Educației, Monica Anisie, s-a arătat, imediat după aprobarea metodologiei, împotriva acestui sistem de admitere. 
Pe semnalul dat de Monica Anisie la momentul respectiv se bazează și Asociația Elevilor din Constanța, care readuce în atenție acest ordin și îi cere ministrului să îl anuleze. 


"Asociația Elevilor din Constanța solicită ministrului Educației, Cristina-Monica Anisie, să recunoască pretențiile ridicate în procesul pentru suspendarea prevederii ce trimite elevii care nu au reușit să obțină media de admitere peste 5,00 în școlile profesionale, în cadrul Curții de Apel Constanța", precizează președintele Asociației Elevilor din Constanța, Mihai Tănase. 


"Un afront la dreptul elevilor la educație!" 
Reamintim că, în data de 5 septembrie 2019, a intrat în vigoare OMEN nr. 4948 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021, care, la art. 2, alin. (10), instituia condiționarea dreptului elevilor de a urma un liceu vocațional, tehnologic sau teoretic de obținerea mediei 5,00 la admiterea în clasa a IX-a. 


"Această prevedere a fost criticată încă de la început de Asociația Elevilor din Constanța, ea reprezentând un afront la dreptul elevilor la educație. Ulterior, în data de 30 septembrie, AEC a chemat Ministerul Educației Naționale în judecată la Curtea de Apel Constanța pentru suspendarea acestei prevederi limitative, aceasta formând obiectul dosarului cu nr. 501/36/2019, fiind stabilit un termen pentru data de 14 noiembrie. Și Avocatul Poporului s-a pronunțat în sprijinul Asociației Elevilor din Constanța, afirmând, de asemenea, că dreptul elevilor la educație este afectat de această măsură, motiv pentru care instituția s-a autosesizat. Ministrul Educației și Cercetării, Cristina-Monica Anisie, s-a pronunțat în repetate rânduri în sensul susținerii demersului Asociației Elevilor din Constanța, criticând, de asemenea, această măsură, organizația județeană a PNL Sector 2 depunând chiar o sesizare către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Pe cale de consecință, solicităm ministrului Educației să recunoască pretențiile AEC din cadrul procesului, astfel încât prevederea aflată în momentul acesta în vigoare să fie suspendată de urgență, iar ea să nu afecteze elevii ce urmează să ia parte la procesul de admitere, permițându-le să își aleagă de unii singuri traseul educațional", susține președintele AEC.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.312 secunde