Semestru nou, scenarii noi. De luni, 17 ianuarie, toți elevii se întorc în bănci

1461
2
Semestru nou, scenarii noi. De luni, 17 ianuarie, toți elevii se întorc în bănci - fondscenariiscoli-1642185386.jpg
Noile scenarii de funcționare a unităților de învățământ, începând de luni, 17 ianuarie, prima zi a semestrului II, au fost făcute publice vineri, 14 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă comună cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu - ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Astfel, a fost eliminat pragul de vaccinare a cadrelor didactice, în schimb s-a luat în calcul gradul de ocupare a secțiilor din spitale. Toate şcolile care funcţionează pe raza judeţelor ale căror spitale au fost ocupate peste 75% din paturile destinate îngrijirii bolnavilor de COVID-19 vor trece la predarea exclusiv online.

Suspendarea activităţii cu prezenţă fizică a unei clase sau grupe se face atunci când se înregistrează trei cazuri de infectare în șapte zile consecutive.

Se păstrează regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată.

„Aceste schimbări sunt detaliate în ordinul comun ministrul Sănătăţii- ministrul Educaţiei care a fost semnat şi trimis la Monitorul Oficial, în care sunt clarificate absolut toate aspectele ce ţin de funcţionarea şcolilor atât din perspectiva educaţiei, cât şi sanitară. (...) Ne-am decuplat atât de rata de incidenţă a infectărilor, cât şi de rata de vaccinare a personalului din învăţământ. (...) Dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus, s-a explicat, s-a analizat în profunzime schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc", a susţinut ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, suspendarea activităţii clasei se face prin decizia Consiliului de Administraţie al şcolii respective, iar suspendarea activităţii fizice la nivelul întregii unităţi de învăţământ se face prin decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv CMBSU.

Iată cum a detaliat ministrul Sănătății noile decizii

De ce 75 la sută ocupare paturi spitale? „Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de sănătate publică și de asistență medicală, care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibilitatea brusc și, atunci, vom solicita această decizie de închidere a școlii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70 la sută. Este important să fie o diferență sensibilă atunci când se redeschide școala, ca să nu fie situația «săptămâna viitoare s-au închis din nou». Este bine să fie continuitate pentru procesul de învățământ”.

De ce trei cazuri într-o clasă? „Pentru că aceasta este definiția focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă, și pentru pojar, rujeolă, și pentru oreion și bineînțeles și pentru această boală folosind un etalon care este cunoscut de toți epidemiologii”.

Și de ce în interval de șapte zile? „Pentru că aceasta este perioada de incubație. De exemplu, un copil se îmbolnăvește în ziua unu și atunci perioada de incubație în care ar mai putea să apară cazuri – în general este mai scurtă, mai ales la tulpina Omicron – să fie de șapte zile”.



Comentează știrea

H-D
16 ianuarie 2022
TRADATORIILOOORRR !

Lasati copiii in pace sa invete,ridicati restrictiile!!!

Constantean
16 ianuarie 2022
Pt grevisti

Dar de revenit la ora de 50 de minute când se revine? Sau nu mai contează, că oricum scoala nu se mai face...

Pagina a fost generata in 1.9645 secunde