• Într-o prognoză optimistă, spitalul s-ar putea deschide pe 28 februarie

Ministrul Alexandru Rafila, prezent la Constanța. "E un PERICOL să deschidem spitalul acum!"

4359
1

Articole de la același autor

La trei luni de la ziua fatidică de 1 octombrie 2021, când un incendiu devastator s-a produs la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, iar şapte persoane au pierdut lupta cu flăcările nemiloase, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a efectuat o vizită de lucru în municipiul nostru, pentru a verifica starea lucrărilor. Cu această ocazie, el a analizat întreaga situaţie a unităţii sanitare, încercând să găsească soluţii pentru ca aceasta să îşi poată relua activitatea în cel mai scurt timp posibil.



După vizita efectuată în cadrul unităţii spitaliceşti, ministrul a oferit o serie de informaţii legate de scopul deplasării lui în oraşul de la malul mării şi ce decizii a luat legat de reluarea activităţii acesteia. „Am venit la Constanţa, aşa cum am fost şi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Matei Balş», pentru că, atât acolo, cât şi aici există unităţi medicale de elită, cu personal foarte bine calificat şi nu trebuie ca în această perioadă dificilă să renunţăm la această resursă umană calificată, care să trateze pacienţii cu noul coronavirus. Înainte de toate, am înţeles un lucru, care cred că este mai important decât momentul acesta al pandemiei, şi anume că trebuie să ştim să ne păstrăm profesioniştii în sănătate, iar aici avem o echipă care este în pericol să se dezintegreze. Acest lucru a fost subliniat şi de reprezentanţii sindicatelor, pentru că dispersarea personalului acestui spital reprezintă un pericol pe termen mediu şi termen lung. Aceşti oameni trebuie să aibă un spital în care să lucreze, în care să trateze pacienţii, iar patologia infecţioasă există şi dincolo de pandemia Covid. Cu ea ne confruntăm acum. Ca urmare, trebuie să rezolvăm accesul la servicii de sănătate al oamenilor, să îi salvăm de la forme complicate şi de la deces, dar patologia infecţioasă va rămâne o problemă majoră de sănătate publică. În acest sens, Constanţa, atât prin mărimea oraşului, cât şi localizarea geografică, are nevoie de o astfel de instituţie”, a declarat Alexandru Rafila.

Care este soluţia pentru redeschiderea SCBI? Concluzia ministrului este că, din punct de vedere al circuitelor medicale, al dotărilor, cu echipamente etc, nu s-a schimbat mai nimic după incendiu, cu excepţia unei anumite zone, cea în care funcționa secția de Terapie Intensivă. În rest, lucrurile au rămas la fel. De fapt, susține el, singurul lucru care s-a schimbat a fost că această clădire a intrat într-o procedură de evaluare a specialiștilor Inspectoratului de Stat în Construcţii și cei ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, şi, se consideră că, la acest moment, nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activităţii în condiţii de siguranţă.



Siguranța pacienților trebuie pusă pe primul loc

Tocmai de aceea, este necesar a se identifica o soluţie tranzitorie, prin care unitatea să îşi poată relua activitatea, dar pentru chestiunea aceasta trebuie să conlucreze toate instituţiile statului, nu doar Ministerul Sănătăţii sau Direcţia de Sănătate Publică Județeană. „ E un pericol să deschidem spitalul acum! Trebuie să găsim împreună o soluţie, şi, bineînţeles, Primăria Constanţa, în calitate de proprietar al acestui spital, să întreprindă toate demersurile necesare pentru consolidarea clădirii. Înainte de toate, însă, punem pe primul loc siguranţa pacientului, în măsura în care dotările actuale din România, în ceea ce priveşte infrastructura spitalicească, permit acest lucru. Trebuie să le asigurăm bolnavilor siguranţă, dar trebuie să ţinem cont de infrastructura pe care o avem la acest moment. Sigur că toţi ne dorim spitale noi. Problema este că acum avem o pandemie, trebuie să tratăm pacienţii şi cred că, prin reamenajările pe care le face acum primăria, care sunt etapizate (diverse tipuri de instalaţii ce trebuie schimbate, instalaţiile de siguranţă la incendiu, de ventilaţie) se poate găsi o soluţie, astfel încât acest spital să îşi reia activitatea”, a subliniat el.



La rândul său, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, dr. Claudia Cambrea, a declarat următoarele: „Astăzi, 11 ianuarie, se împlinesc trei luni de când spitalului i s-au ridicat autorizaţiile de funcţionare. Din acel moment, noi nu am mai putut funcţiona şi a urmat o perioadă foarte grea în care a trebuit să repornim activitatea, au fost momente destul de grele, de cumpănă, când am crezut că nu am mai putut funcţiona niciodată. Astăzi, îi mulţumesc ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, că ne-a vizitat şi a văzut exact care este situaţia clădirii, dar şi autorităţilor locale, care au fost permanent alături de noi, în aceste ultime trei luni foarte grele. Cred că lucrurile se vor mişca într-un cu totul alt ritm de acum încolo. Probabil că, din luna februarie, vom putea să funcţionăm, parţial, în această clădire”.



Ultima piedică- refacerea instalației electrice

Prezent la conferinţa de presă susţinută după discuţiile cu toţi factorii de decizie din municipiu, primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a declarat că imediat după ziua fatidică de 1 octombrie 2021 a convocat o şedinţă cu toţi factorii de decizie, şi, din păcate, s-a luat decizia de a fi închis. „Lucrul acesta ne-a perturbat serios activitatea şi primul meu gând a fost să redeschidem spitalul în cel mai scurt timp posibil, însă, după toate cutumele legale, asta se putea face la noile standarde. Lucrurile nu sunt atât de simple. Degeaba vă spun eu că am investit aproape patru milioane de lei, aproape că este insignifiant pentru nivelul oraşului Constanţa şi pentru cât de important este spitalul acesta. La acest moment, nu mai avem de rezolvat decât problema instalaţiei electrice, proiectul de făcut, avizele de obţinut, care vor fi destul de rapide, din câte am înţeles de la reprezentanţii instituţiilor statului care le vor emite, şi manopera în sine. În rest, unitatea sanitară, de mâine, dacă instalaţia electrică ar fi înlocuită, ar fi funcţională. Ne concentrăm foarte mult pe direcţia aceasta, mai ales că este extrem de important să menţinem colectivul unit. Eu sunt convins că în scurt timp vom da drumul la 50 de paturi, însă proiectele de dezvoltare sunt mai ample, dar nu ne vom referi acum la ele. Oricum, într-o prognoză optimistă, spitalul s-ar putea deschide pe 28 februarie”, a declarat edilul.

Reprezentanții Primăriei Constanța au precizat că, la data de 1 octombrie 2021, la momentul incendiului care a curmat șapte vieți, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase nu avea aviz emis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și nici Autorizație de Securitate la Incendiu. Acestea au fost motivele care au condus la închiderea acestuia.

Imediat după incendiu, Inspectoratul de Stat în Construcții a demarat un control la SCBI, pentru a stabili situația clară a clădirii spitalului, în acest scop, Inspectoratul de Stat în Construcții angajând doi experți, care au analizat situația clădirii din punct de vedere al rezistenței și al securității la incendiu. Din nefericire, expertiza tehnică preliminară a arătat că în zona fostei secții de Terapie Intensivă clădirea nu mai prezintă siguranță în utilizare, pentru că structura a fost afectată. De asemenea, expertiza cu privire la Securitate la incendiu a scos la iveală foarte multe vulnerabilități legate de modul de depozitare a arhivei, situația podului clădirii, sistemul de hidranți era subdimensionat, lipsa instalației de detecție a incendiului și, nu în ultimul rând, multiple neconformități la instalația electrică.




„Rezultatul anchetei ISC a fost înaintat procurorului de caz care investighează circumstanțele în care a avut loc incendiul în urma căruia au decedat șapte pacienți diagnosticați cu Covid. Imediat după control, conducerea SCBI a procedat la întocmirea documentației pentru obținerea avizelor necesare. În prezent clădirea SCBI a fost zugrăvită în totalitate, s-au făcut reparații, lucrări de reparație a podului și de ignifugare. Au fost schimbate 40 de uși cu unele rezistente la foc și cu sistem de deschidere antipanică, așa cum cere legea. Totodată, au fost renovate cele două beciuri, s-au făcut reparații la toată instalația sanitară și au fost construite două băi. În plus, s-a achiziționat tavan fals antifoc și a fost montată instalația de detecție la incendiu. Instalația de oxigen a fost modificată conform noilor standarde ale DSP și au fost montate tablouri de control al presiunii pe fiecare nivel. Instalația electrică existentă este veche și subdimensionată față de cerințele de astăzi. Ca urmare, în acest moment mai sunt efectiv de executat doar trei repere: instalația electrică, instalația de hidranți exterior și interior, o instalație de aport de aer proaspăt pe holuri și în saloane”, au precizat aceştia.



Comentează știrea

fani
12 ianuarie 2022
spitalul ars

Penibile justificarile ,chiar si pentru analfabeti este greu de inghitit ! Stie dl Ministru ca in Bucuresti peste 10 spitale au vechimea mai mare de 80 de ani ,au trecut prin cutremure si razboi dar niciunul nu a fost inchis ptr.vechimea constructiei ? Jocurile sunt ca de obicei in mana procurorilor care poarta gainari cu catuse prin fata presei si nu sunt in stare sa priponeasca criminalul care a facut posibil ca 12 oameni sa arda de vii ....Daca acesta ar fi fost priponit sa stiti ca Spitalul pana astazi ar fi fost complet dotat pentru a primi bolnavi .RUSINE !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2862 secunde