Sindicatele din învățământ acuză: "Guvernul încalcă prevederile Constituției"

276
1
Sindicatele din învățământ acuză:

Articole de la același autor

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția asupra faptului că Guvernul României încalcă prevederile Constituției, privind separația puterilor în stat, întrucât intervine în deciziile instanțelor de judecată. FSLI a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. XII din O.U.G. nr. 25/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prin care Guvernul României încalcă principiul separației puterilor în stat. Sindicaliștii s-au adresat, de asemenea, Președintelui României și Consiliului Superior al Magistraturii, pentru ca, în baza legii, să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la conflictul juridic declanșat de Executiv, de natură constituțională, dintre Guvernul României, reprezentat de prim - ministru și autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casație și Justiție și instanțele naționale.


Prin art. XII din Ordonanța de urgență nr. 25/2018, Executivul a stabilit ca angajații din sistemul de învățământ - care au câștigat în instanță plata unor drepturi salariale, dar pe care le-au primit cu întârziere - să primească dobânzi remuneratorii și nu dobânda penalizatoare așa cum prevăd hotărârile instanțelor naționale, în baza celor trei decizii pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție - Completul competent să soluționeze recursul în interesul legii și completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept - prin care s-a stabilit că se cuvin dobânzi penalizatoare pentru plata eșalonată a drepturilor salariale acordate de instanțele judecătorești.


Umblă la banii profesorilor


"Cu alte cuvinte, Executivul încalcă unul dintre principiile de bază ale democrației și Constituția României, fapt extrem de grav, care poate constitui un precedent periculos. Facem cunoscut faptul că diferența între dobânda remuneratorie, pe care vrea să o acorde Executivul și cea penalizatoare, stabilită de instanțele judecătorești, este de 4% ca valoare. Prin urmare, Guvernul României este dispus să încalce principiul separației puterilor în stat, pentru a face o economie nesemnificativă la buget", precizează președintele FSLI, Simion Hancescu.


FSLI atrage atenția că s-a ajuns astfel la un conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României, reprezentat de prim-ministru, și autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casație și Justiție și instanțele naționale.


"Decizia Guvernului României prin care modifică tipul de dobândă pe care ar trebui să o primească angajații din educație, deși există hotărâri judecătorești definitive, reprezintă o încălcare a principiului separației puterilor în stat, garantat de Constituția României. Dacă acest lucru nu va fi analizat de Curtea Constituțională a României care să ia o decizie în privința constituționalității articolului XII din Ordonanța de urgență 25/2018, se va ajunge la un precedent periculos. Gândiți-vă ce rol ar mai avea instanțele de judecată, dacă Guvernul acestei țări ar emite acte normative prin care să anuleze hotărâri date de acestea. De ce am mai avea separația puterilor în stat, dacă, în definitiv, cel care stabilește este Executivul, în  funcție de interesele politice?


Sper că Avocatul Poporului va sesiza Curtea Constituțională cu privire la această problemă extrem de gravă", mai spune liderul de sindicat.


Comentează știrea

ct
6 mai 2018
bugetarii...

guvernul efectiv isi bate joc de oameni, a dublat salariile medicilor, in conditiile in care cca 70% din bugetul ministerului sanatatii este furat .... si cu toate acestea, angajatii din sanatate sunt in strada ! s au invatat la pomana , an de an, numai ei exista in tara asta! in educatie, guvernantii au blocat salariile la un anumit nivel, astfel incat, s a ajuns ca un director sa aibe salariul cat o invatatoare cu vechime !!! asa judeca olguta ca este echitabil, un director de scoala cu sute de elevi, salariul net mai mic decat o asistenta medicala !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4881 secunde