"Cuget Liber" propune dezbaterea Legii învățământului

Concurs SISTEMUL NAȚIONAL DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR

1226

Articole recomandate

CAPITOLUL III: FORME ALE ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR
Art. 56. Pentru grupele și clasele din învățământul pentru minorități naționale, Ministerul Educației asigură, în limba de predare, pregătirea și perfecționarea personalului didactic, precum și manualele școlare care pot fi: manuale elaborate în limba de predare a claselor și grupelor respective, manuale traduse din limba română sau manuale import, avizate de Ministerul Educației.
Art. 57. (1) În învățământul liceal și terțiar non-universitar, în care predarea se face în limba maternă la disciplinele de specialitate, este obligatorie însușirea terminologiei de specialitate și în limba română.
(2) În învățământul de toate gradele și nivelurile, probele de admitere și probele examenelor de absolvire pot fi susținute în limba în care au fost studiate disciplinele respective, în condițiile legii.

Secțiunea 6: Învățământul confesional
Art. 58. (1) Cultele religioase recunoscute oficial de către stat au dreptul de a înființa și administra propriile unități si instituții de învățământ, cu respectarea legislației în vigoare. Unitățile și instituțiile de învățământ înființate de culte formează învățământul confesional.
(2) Acreditarea instituțiilor și unităților de învățământ confesional se face conform legii.
(3) Unitățile de învățământ confesional dispun de autonomie organizatorica și funcțională, elaborând regulamente de organizare și funcționare proprii, în spiritul canoanelor cultului fondator și în concordanță cu reglementările legale ale sistemului național de învățământ.
(4) În unitățile de învățământ confesional elevii se pot înscrie indiferent de religie.

Secțiunea 7: Învățământ pentru cetățenii străini
Art. 59. (1) Cetățenii statelor Uniunii Europene se bucură de drepturi egale cu cetățenii români.
(2) Cetățenii străini care doresc să urmeze studiile în școli din sistemul de învățământ românesc au dreptul de a participa la un an pregătitor pentru învățarea limbii române.
(3) Școlarizarea în anul pregătitor este gratuită și se desfășoară în unitățile de învățământ stabilite de direcția județeană/municipiului București pentru învățământul preuniversitar.
(va urma)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7704 secunde