Lansare de carte la Muzeul de Artă

"Solidaritate prin haiku", volum închinat tragediei de la Fukushima

749

Pe 11 martie 2011, Japonia a traversat o catastrofă ce va rămâne, probabil, în istorie, drept ziua în care lumea s-a cutremurat: un puternic cutremur, de 9 grade pe scara Richter, a fost urmat de un tsunami uriaș, care a măturat insulele japoneze cu brutalitate.

Masivul val seismic a avariat reactoarele unei centrale nucleare, declanșând un accident nuclear, în final bilanțul fiind la fel de cutremurător: 15.842 de morți, 5.890 răniți și 3.485 de dispăruți în 18 prefecturi, cu peste 125.000 de clădiri distruse sau deteriorate. Oamenii de știință au apreciat că seismul din Japonia a deplasat axa de rotație a Pământului cu aproape 10 centimetri.
Am rememorat acele momente, întrucât ele au constituit sâmbătă, 10 martie, la Muzeul de Artă din Constanța, tema unei ample comemorări la care au luat parte atașatul cultural al Ambasadei Japoniei la București - Tomohiko Onodero, dar și atașatul Consulatului Rus din Constanța - Vladimir Nechaev.
Deschiderea evenimentului a fost oficiată de prof. Laura Văceanu, președinte Societatea de Haiku Constanța, prof. Narcisa Topor, inspector de specialitate - fizică, din partea Inspectoratului Școlar Județean Constanța, și atașatul cultural Tomohiko Onodero, care au vorbit despre tragedia de acum un an.
A urmat filmul "Japonia în imagini - ieri și azi", realizat de Nicolai Victor, și un recital haiku și dansuri japoneze, cu o interesantă paradă a costumelor, pregătite de grădinița din localitatea Nicolae Bălcescu, îndrumător învăt. educ. Mariana Sârbu, și Grădinițele "Vaporașul magic", "Perluțele mării", îndrumătoare Georgeta Zaifu, Lăcrămioara Șerban, prof. de dans, Elena Raftu și Nicoleta Arfir.
Participanții la eveniment au putut viziona, de asemenea, expoziția haiga și grafică, aparținând elevilor de la Grupul Școlar "Lazăr Edeleanu", Năvodari, îndrumător prof. dr. Mirela Savin, prof. Ani-șoara Iordache, prof. Anca Codrea, Daniela Goiceanu de la Grupul Școlar "Virgil Madgearu" Constanța.

În partea a doua a evenimentului, au fost oferite diplome și mențiuni, urmată de lansarea cărții "Haiku Solidarity", care a fost prezentată de Ovidiu Dunăreanu, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea, Amelia Stănescu, poetă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea, Mirela Savin și prof. dr. Nastasia Savin, de la Școala cu clase
I-VIII "Mihai Viteazul".
Volumul cuprinde creațiile unor autori din 11 țări - Croația, Canada, Franța, Germania, Grecia, Japonia, Rusia, Ungaria, SUA, Anglia și, evident, România, însoțite de desenele aparținând unor elevi din localități românești: Pucioasa, Bistrița și foarte mulți constănțeni.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 06 Februarie 2012
Stire din Cultură-Educație : Recital de chitară clasică
Luni, 12 Martie 2012
Stire din Actual : Japonia, un an de la DEZASTRU
Pagina a fost generata in 1.3781 secunde