Fukushima: Ministrul industriei se opune deversării apei radioactive în apele mării

1388
Fukushima: Ministrul industriei se opune deversării  apei radioactive în apele mării - fukushima-1323790604.jpg
Ministrul industriei japonez, Yukio Edano s-a opus ieri planului opera-torului centralei nucleare Fukushima care prevede deversarea în următoarele luni a apei "ușor radioactive" în largul mării, în lipsa capacităților de stocare.

Propunerea, prezentată săptămâna trecută de Tokyo Electric Power (TEPCO), a provocat mânia asociațiilor de pescuit, în prezent lipsite de activitate din cauza poluării provocate de cea mai gravă catastrofă nucleară după cea de la Cernobâl, în 1986.

"Fără înțelegerea pescarilor nu putem accepta o asemenea acțiune", a declarat ministrul Yukio Edano în fața presei, invitând TEPCO să examineze soluții care să fie acceptate de către pescari.

TEPCO intenționează să deverseze în Oceanul Pacific apă "ușor radioactivă", stocată în prezent în rezervoare a căror capacitate este limitată.

Informate direct de operator, asociațiile de pescuit și-au exprimat preocuparea legată de o eventuală sporire a gradului de contaminare a mediului marin și de teama consumatorilor.

La Fukushima Daiichi au fost acumulate zeci de mii de tone de apă folosite pentru răcirea reactoa-relor centralei atomice, grav ava-riată de cutremurul și tsunami de la 11 martie. Lichidul poluat este tratat cu ajutorul unui dispozitiv special în cadrul centralei, iar o parte a apei decontaminate este utilizată pentru alimentarea circui-telor de răcire. Excedentul este stocat în rezervoare a căror capacitate este insuficientă.

"Vom mări treptat numărul rezervoarelor, dar considerăm că acestea se vor umple până în martie anul viitor", a insistat un reprezentant al TEPCO, adăugând că operatorul va depune toate eforturile și va proceda doar în ultima instanță la deversarea apei contaminate.

Conform diferitelor rapoarte, apa radioactivă a fost dispersată și nu reprezintă o amenințare pentru viața omului și animalelor, însă numeroase organizații au protestat față de deversarea a aproximativ 10.000 tone de apă contaminată în Oceanul Pacific.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
Stire din Actual : Marea Britanie abandonează UE
Pagina a fost generata in 0.2528 secunde