Surpriză! Școala nr. 30 va găzdui Centrul Județean de Excelență. Ce reacție a avut directorul Sorin Cernăianu

2292
S-au scurs cinci luni de când a fost demarat procedeul operațional de înființare a Centrului Județean de Excelență (CJE) de la Constanța, instituție cu o frumoasă tradiție în învățământul de la malul mării și cu rezultate deosebit de importante, dar în urmă cu 18 ani, pe vremea când la conducere se afla prof. Ion Băraru, numit prin concurs.

Entitatea nu avea personalitate juridică, în schimb coordona activitatea școlarilor cu rezultate la olimpiade din județele Ialomița, Călărași și Tulcea. De altfel, doar în nouă județe din țară funcționau centre regionale de excelență pentru tineri capabili de performanță.

De data aceasta, reînființatul centru are prevăzută câte o grupă cu 22 elevi pentru Limba și literatura română/Începător (V-VIII), Limba și literatura română/Avansat (IX- XII), Matematică/Începător (V – VIII), Matematică/Avansat (IX- XII), Fizică/Începător (VI – VIII), Fizică/Avansat (IX – XII), Limba engleză/Avansat (IX – XII), Biologie/Avansat (IX – XII) și Chimie/Avansat (IX – XII).

Și dacă în urmă cu două luni, prin amabilitatea prof. Cristina Popa, directorul CJE, făceam publice numele profesorilor care au ales să pregătească elevii de valoare ai acestui județ, luni, am aflat de la același interlocutor că lista a cunoscut semnificative modificări.

De altfel, luni, au avut loc o serie de interviuri cu cei care au trecut de prima rundă, a evaluării dosarelor, marți, de la ora 09.00, urmând să aibă loc ultimele interviuri, cu profesorii care vor pregăti elevi la biologie și chimie. Rezultatele acestei selecții vor fi făcute publice joi, 23 septembrie, urmând ca în două săptămâni de la stabilirea corpului profesoral să demareze selecția elevilor care vor participa la pregătire intensivă la cele șase materii.

Zâzanie între directori din cauza spațiilor școlare. „Mizeria cu care sistemul de învățământ constănțean se confruntă”

Surpriza avea să vină la aflarea veștii că Școala gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” va fi cea care va găzdui Centrul Județean de Excelență. Asta în condițiile în care, în prima zi a anului școlar, profesorii acestei unități de învățământ au decis să protesteze printr-o grevă japoneză tocmai din cauza lipsei spațiilor. „E foarte adevărat că nu avem spațiu, ne chinuim să avem performanțe, nimeni nu ne sprijină, în schimb ne place să ne lăudăm cu performanțele Școlii 30”, declara prof. Sorin Cernăianu, directorul Școlii nr. 30.

„Da, putem găzdui activitatea Centrului de excelență, pentru că se va desfășura sâmbăta, cu efective mici. Noi avem 24 de săli, numai că încălcăm legea. Elevii claselor a IV-a și a VIII-a învață după-amiază, când legea spune că obligatoriu acest învățământ trebuie să aibă loc dimineață. Problema este că nimeni de la Inspectoratul Școlar nu ia măsuri. Atâta timp cât la Colegiul tehnologic «Tomis» se declară mii de elevi, iar ei sunt 200... cu profesori cu tot. Nu voi ceda - chiar dacă nu voi mai fi director - și voi continua să scot la iveală mizeria cu care sistemul de învățământ constănțean se confruntă. Revenind la Centrul Județean de Excelență, în primă fază se va merge pe învățământ de performanță la gimnaziu și votul a fost în unanimitate în favoarea Școlii 30, fără să fiu consultat. Am aflat după aceea și le mulțumim că apreciază munca prestată de corpul profesoral”, afirmă cu mândrie același director.

În schimb, întrebat cum a primit vestea că Inspectoratul Școlar Județean Constanța a rezolvat problema spațiilor arondându-i, drept structură, Școala gimnazială nr. 11 „Constantin Angelescu”, același director a declarat că luni a primit o informare prin care era anunțat că se pun la dispoziție două săli de clasă.

„Păi, ce să fac cu ele? Nouă ne trebuie cel puțin 11 săli de clase, ca să putem învăța cu clasele a IV-a și a VIII-a de dimineață, așa cum spune legea. Nevoia la clasele primare este extraordinar de mare, nu rezolv nimic dacă iau două clase de pregătitoare să le duc acolo. O dată că-i rup... pentru că la clasele pregătitoare trebuie să existe o comunicare între doamnele învățătoare. Noi așa vom merge la infinit, pentru că s-a dovedit eficient prin performanțe. Vecinii mei (Colegiul Tehnic «Tomis» – n.r.) au în clădirea aceea mare două etaje închise, folosesc numai parterul, unde au vreo 30 de săli de curs, din care folosesc doar patru la zi: două de-a IX-a, una de-a X-a, una de-a XI-a și una de-a XII-a. Iar de șase ani nu au vreun promovat la Bacalaureat. Ar trebui să-l întrebați și dvs. unde sunt bunurile acestui colegiu, utilajele de aproape un milion de euro câștigate printr-un proiect european. Pentru că în momentul în care voi prelua căminul, cantina – care era dotată cu frigidere, plite profesionale, mașinării de tocat și au dispărut toate - și sala de sport va trebui să mi le predea cu tot acest inventar. Vă dați seama în ce țară trăim noi dacă primește titulatura de școală europeană o instituție care nu a avut vreun promovat la Bacalaureat?”, a ținut să conchidă, malițios, prof. Cernăianu.

Reamintim că, în urmă cu trei ani, tot din cauza spațiului insuficient, Consiliul Local Municipal Constanţa i-a oferit Şcolii Gimnaziale nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica” spaţii în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 6 „Nicolae Titulescu”, cât şi în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 5 „Nicolae Iorga”. Iar reacția părinților la adresa directoarei de atunci, prof. Aneta Dragnea, a fost de-a dreptul furibundă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 3.4243 secunde