Tradiții. De unde și până unde, 1 aprilie - Ziua păcălelilor?

263

Articole recomandate

1 aprilie - Ziua păcălelilor, Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. Originea acestui obicei nu este, totuși, cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar.

Originea sărbătorii este ipotetic plasată de unii istorici în Evul Mediu, când Sfântul Sisoe, un pustnic egiptean, prieten cu cunoscutul Antonie cel Mare, obișnuia să-l păcălească pe această dată pe Sfântul Antonie, susținând că l-a văzut pe diavol ușurându-se în strachina cu mâncare a acestuia sau prefăcându-se că a reușit să învie din morți diverse victime ale unei epidemii de ciumă.

O altă explicație este legată de un alt sfânt cu simțul umorului, Sfântul Fesbuchie, care locuia în apropierea unui iaz în care scufundase câțiva bușteni și pe care mergea la începutul lunii aprilie dându-le impresia pelerinilor că poate merge pe apă, asemenea lui Isus.

În fine, o altă explicație arată că, în anul 1564, regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou, de 1 aprilie se obișnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate. (M.I.C.)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4313 secunde