Transportul gratuit pentru elevi, deocamdată, doar pe hârtie

219
Transportul gratuit pentru elevi, deocamdată, doar pe hârtie - transportulgratuit-1610994323.jpg

Articole de la același autor

Transportul gratuit pentru elevi, deşi este prevăzut de lege, este, deocamdată, doar pe hârtie. Iar tinerii din judeţul Constanţa se tem că aşa va rămâne, deoarece autorităţile par că nu au găsit încă soluţii pentru a pune în aplicare această lege.

„Legislaţia a fost modificată anul trecut, astfel fiind clarificat cadrul legal şi modificată Legea educaţiei naţionale în sensul acordării gratuităţii pentru elevi la toate tipurile de transport, inclusiv cel judeţean, pentru care, înainte, în lege, era prevăzută reducerea de 50%. În ciuda acestui fapt, la nivelul consiliilor judeţene trebuie încheiate contracte de serviciu public în care să fie prevăzută această facilitate, pentru ca elevii să beneficieze de gratuite şi pentru ca legea să fie respectate. Consiliul Judeţean Constanţa menţionează că elevii pot beneficia de gratuitate doar după acordarea fondurilor de la bugetul de stat. Însă, în Legea nr. 92/2007, se specifică clar faptul că facilităţile ce ţin de transportul judeţean se asigură din bugetul Consiliului Judeţean, aşa cum se întâmplă şi la transportul local”, precizează preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Andreea Sabina Spătariu.

Reprezentanţii elevilor consideră că demersurile nu trebuie să fie condiţionate de lipsa banilor de la stat, mai ales că există o posibilitate destul de mare ca elevii să meargă fizic la cursuri, fapt ce accentuează nevoia acestora. Tocmai de aceea, AEC solicită Consiliului Judeţean Constanţa să aprobe o hotărâre care să permită elevilor să circule gratuit chiar începând cu 8 februarie 2021.

„Cadrul legal este cât se poate de clar şi ar fi nejustificat ca facilitatea elevilor să întârzie şi mai mult. Transportul este expus peste tot ca fiind gratuit, dar, în realitate, elevii plătesc abonamente lunar. În momentul de faţă, Consiliul Judeţean Constanţa vrea să amâne gratuitatea până vin banii de la bugetul de stat, chiar dacă legea spune că aceasta se asigură din bugetele consiliilor judeţene. Cum vor ajunge elevii la şcoală? Vorbim deja de ani de când elevilor le-au fost făcute promisiuni peste promisiuni, fără rezultate clare?”, mai explică preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.58 secunde