„Unităţile de învăţământ devin bombe epidemiologice!”. Ce solicitări au profesorii

677
„Unităţile de învăţământ devin bombe epidemiologice!”. Ce solicitări au profesorii - fotofondunitatiledeinvatamantbom-1600866923.jpg
Multe dintre unităţile de învăţământ devin bombe epidemiologice, susţin chiar reprezentanţii angajaţilor din Educaţie. Aceştia fac un apel către autorităţi să grăbească dotarea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor cu echipamente electronice, pentru desfăşurarea cursurilor online, scenariu spre care se îndreaptă majoritatea instituţiilor.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia instituţiilor statului să ia măsuri urgente de dotare a unităţilor de învăţământ cu infrastructura necesară cursurilor online, în caz contrar, sistemul de învăţământ riscă să se blocheze. Presiunile vin în contextul în care tot mai multe şcoli se închid din cauza apariţiei cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus în rândul cadrelor didactice şi în rândul elevilor.

„Din păcate, însă, nici la această oră, după prima săptămână din noul an şcolar, unităţile de învăţământ nu au fost dotate cu infrastructura necesară: lipsesc din multe localităţi tabletele pentru elevi şi cadre didactice, precum şi conexiunea la internet a şcolilor. În aceste condiţii, cursurile nu pot avea loc, iar elevilor li se încalcă un drept fundamental, acela de a beneficia de acces la educaţie”, este de părere preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar, Mitică Iosif.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că în absenţa unui program naţional guvernamental, prin care să se asigure echipamente elevilor şi cadrelor didactice, sute de mii de elevi nu vor avea posibilitatea să participe la şcoala online. Speranţa că autorităţile locale vor asigura aceste echipamente este deşartă, pentru că puţine sunt cele care au fondurile necesare, iar varianta ca unităţile de învăţământ să facă proiecte, prin care să achiziţioneze echipamente, este şi ea utopică.

„Ne pregătim de aplicarea scenariului roşu!”

„Din nefericire, am anticipat acest scenariu pesimist: multe dintre unităţile de învăţământ devin bombe epidemiologice, pentru că instituţiile statului nu şi-au făcut treaba, deşi au avut luni bune la dispoziţie în care să aplice un plan bine pus la punct de măsuri prin care să fie protejaţi atât elevii cât şi angajaţii din sistem. În acest context, trebuie să fie urgentată achiziţia de tablete pentru elevi şi cadre didactice, precum şi rezolvarea accesului la internet, pentru că sunt şcoli care încă nu au această facilitate. Realitatea este crudă: ne pregătim în multe dintre şcoli de aplicarea scenariului roşu, în care cursurile vor avea loc în sistem online. Am senzaţia că guvernanţii se află într-o stare de amorţeală, aflaţi probabil cu gândul doar la alegerile locale şi parlamentare. Nu ne putem bate joc de educaţia copiilor! Pot să înţeleg situaţia anului şcolar trecut, pentru că a fost una fără precedent pentru lumea întreagă şi a apărut peste noapte, dar, în multe ţări, responsabilii au învăţat din perioada trecută, nu stau să caute şi acum, letargic, soluţii”, susţine şi preşedintele FSLI, Simion Hancescu.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4261 secunde