„Vară, mare, soare”, pe simezele Muzeului Marinei Române

42412
„Vară, mare, soare”, pe simezele Muzeului Marinei Române - x-muzeul-marinei-1689945736.jpg

Articole de la același autor

Salonul expozițional „Clio” al Muzeului Național al Marinei Române găzduiește până vineri, 28 iulie, expoziția de pictură „Vară, mare, soare”, aparținând lui Victor Lucian Costăchescu.

Aflat la a doua expoziție pe simezele acestui muzeu, artistul dovedește o adevărată poftă de muncă și o inegalabilă inspirație, venind cu lucrări absolut noi, toate semnate 2023.

Expoziția a fost deschisă marți, 18 iulie, de directorul MNMR, comandorul Marius Laurențiu Rohart, a fost prezentată chiar de autor, Victor Laurențiu Costăchescu și descrisă cu cuvinte pline de sensibilitate de criticul de artă Geta Deleanu, a cărei absență pe deplin justificată a făcut ca mesajul ei să fie transmis publicului de Andreea Croitoru, șeful Secției Istorie MNMR. „Noua expoziție personală a domnului Victor Costăchescu aduce o schimbare de temă și de abordare cromatică cu totul noi. Expoziția «Vară, mare, soare» găzduită de Muzeul Național al Marinei Române cuprinde lucrări frumoase în care lumina este personajul principal al creației iar sclipirile razelor soarelui constituie centrul de interes al fiecărei lucrări. Teme citadine reprezentând străduțe încărcate cu flori în plină vară, colțuri de clădiri sau interioare calme și liniștite, răsărituri de soare sau bărci la țărm de ape, toate aceste crâmpeie de viață tihnită formează și descriu subiecte pe care artistul le pictează în culori foarte vii, strălucitoare, cu contururi ferme sau într-o picturalitate aparte.

Dacă expoziția anterioară era axată în special pe marine văzute într-o dinamică vie și vibrantă, expoziția de față este chiar mai expresivă cromatic, cu accente fov, în care culorile  se aștern în pete mari și puternice, armonioase și sclipitoare, fie în contraste, fie ton în ton. Culoarea este elementul definitoriu al temperamentului artistului, dar și construcția compozițională dublează abordarea cromatică. Peisajele marine sunt calme în același ton liniștit cu peisajele citadine și compozițiile.

Volume mari, ample descriu interiorul remarcabil cu fată odihnindu-se, în care verticalele și orizontalele construiesc spațiul intim unde lumina și umbrele fac un joc frumos de interior. Știința compoziției este ușor de remarcat în această scenă de gen, ca, de altfel în toate lucrările expuse. Personajele feminine sunt pictate cu delicatețe, discreție și grație, conturând o viziune artistică personală formată la școala pictorilor importanți români.

Expoziția de față este, prin expresivitate și creativitate, în întregul ei, o reușită în plan profesional și uman al artistului și invită privitorul la meditație, bucurie și contemplare”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4512 secunde