Veste bună pentru profesori

922
1
Veste bună pentru profesori - profesorlatabla-1358346813.jpg
A apărut Monitorul Oficial în care sunt publicate metodologia și criteriile de acordare a gradației de merit și care aduc o bine meritată recunoaștere a meseriei de dascăl.


Dacă până anul acesta, cum de altfel "Cuget Liber" a și consemnat în repetate rânduri, reușeau să obțină gradații de merit profesori care n-aveau alt merit decât acela de a se fi plimbat prin toată Europa ca privilegiu al unor proiecte europene ce prevedeau mobilități ori alte cadre didactice punctau ca fiind extrem de valoroase activități dintre cele mai banale la clase sau grupe, iată că lucrurile se schimbă.

De la 50% cât valorau anul trecut, la 80% cât valorează mai nou criteriile cu valoare instructiv-educativă, se poate vorbi de creșterea importanței muncii la clasă a dascălului, la răsplătirea celor care de-a lungul anilor au clădit generații de olimpici ce au reprezentat cu cinste învățământul constănțean.

Conform aceluiași ordin, ponde-rea performanțelor deosebite în inovarea didactică sau managerială va fi de 10%, participarea la proiecte se reduce la 5%, la fel ca și cel privind creșterea prestigiului unității de învățământ sau conexe. Va să zică beneficiile plimbărilor pe meleaguri străine rămân de ordin… sentimental.

Ce s-a întâmplat, totuși, cu pro-punerea fantezistă a fostului mi-nistru Daniel Funeriu, care vorbea de gradații de merit pe baza unor proiecte educative de-a lungul a patru ani, am aflat de la prof. Alina Diana Codreanu, inspector școlar de specialitate resurse umane.

"Anul trecut au existat discuții că varianta respectivă ar fi fost viabilă doar în cazul învățătorilor care au aceleași clase de elevi de-a lungul a patru ani. În cazul profesorilor, însă, era cam greu de realizat, aceștia neavând continuitatea asigurată. De altfel, nici proiectele școlare europene nu se întind pe o perioadă atât de mare, ci pe cel mult doi ani. O variantă nouă de acordare a gradației de merit pe bază de proiect educativ ar fi însemnat în primul rând o derogare a perioadei, dar și întocmirea a numeroase fișe de evaluare".

Traseul dosarelor

Numărul de gradații de merit care vor fi acordate va reprezenta 16% din totalul posturilor didactice existente la nivelul Inspectoratului Școlar, din care se scade numărul de gradații acordate în ultimii patru ani.

Depunerea dosarelor pentru obținerea gradațiilor de merit va avea loc în perioada 15 martie - 11 aprilie 2013. Dosarele vor fi analizate în perioada 11-19 aprilie de către inspectorii de specialitate, iar între 25 aprilie și 3 mai vor fi verificate de către comisia care coordonează concursul. Aprobarea listei cuprinzând punctajele acordate în urma evaluării este programată pentru perioada 8-11 mai, iar afișarea acesteia, pentru data de 13 mai. Între 15 și 17 mai vor putea fi depuse contestații, iar afișarea rezultatelor finale va avea loc pe 26 mai.

Gradațiile de merit vor fi atribuite pe o perioadă efectivă de cinci ani, începând cu 1 septembrie 2013. Personalul didactic din învățământ care a beneficiat de gradație de merit până la 31 august 2013 poate participa la un nou concurs. Personalul didactic pensionat nu va mai beneficia de gradație de merit de la încetarea contractului individual de muncă pe perioadă nedeterminată în vederea pensionării.


Comentează știrea

curiosul
18 ianuarie 2013
negociere

Cum se obtin gradatiile de merit? Tot, d-nele cu pile si relatii au prioritate?.De ce nu verificati dosarele din anul trecut ca sa va convingeti cate din ele au fost evaluate corect?

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 06 Octombrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Ieri - elevi, azi - profesori
Pagina a fost generata in 1.3931 secunde