Victorie în instanţă după 14 ani de procese! „Visul regretatei Doina Păuleanu a devenit realitate”

6054
3

Articole de la același autor

Doina Păuleanu merita să trăiască această victorie, după atâția ani de procese în care Mario Vintilă a solicitat instanțelor de judecată anularea donației colecției de la Topalu către Muzeul de Artă Constanța. Joi, 24 februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a dispus respingerea cererii de recurs a reclamantului Mario Vintilă, împotriva încheierii Curții de Apel Galați - Secţia I civilă.

Reamintim că, pe 7 iunie 2021, Curtea de Apel Galați a dispus anterior, în cel de-al patrulea ciclu procesual, respingerea apelului formulat de către apelantul-reclamant Vintilă Mario, fiind astfel menținută sentința civilă nr. 1621/27.03.2012, pronunțată de Tribunalul Constanța.

Totodată, prin această victorie în instanță, apelantul-reclamant Vintilă Mario a fost obligat să plătească pârâtului-intimat Muzeul de Artă Constanţa suma de 29.484 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată.



Povestea comorii de aproape două milioane de euro, de la Topalu

Cele 228 de lucrări adăpostite de fosta locuință a lui Dinu și Sevasta Vintilă (transformată în muzeu) au fost donate comunei sale natale Topalu de doctorul Gheorghe Vintilă.

Până în 2008, când muzeul a intrat în proces, aici puteau fi admirate lucrări de pictură ale lui Ioan Andreescu, Octav Băncilă, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu; sculptură: lucrări de Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, G. Tudor; grafică: lucrări de Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Nicolae Dărăscu.

Lucrările prezintă școala românească modernă de artă prin lucrări de referință. Secolul al XIX-lea este marcat de pictura lui Nicolae Grigorescu, ctitorul școlii, reprezentat în muzeu cu două tablouri din perioada târzie a artei sale. Lucrările semnate de Sava Henția și Ioan Andreescu oferă o perspectivă completă asupra primului veac al modernității noastre.



Muzeul prezintă toți marii creatori din perioada modernă, stăruind, însă, asupra celor pe care donatorul i-a îndrăgit și admirat în mod deosebit. Aceștia sunt creatorii din Grupul celor patru, constituit în anul 1925 și alcătuit din pictorii Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato și sculptorul Oscar Han.

În urmă cu patru ani, când se credea că procesul intentat de Mario Vintilă, fiul doctorului Gheorghe Vintilă, s-ar fi încheiat, regretata Doina Păuleanu declara pentru „Cuget Liber”: „Nu mi se pare normal ce se întâmplă. Bănuiesc că cei care ne-au dat în judecată nu vor să devină muzeografi sau conservatori și să lucreze pe salariile din țară. De fapt, aici este vorba de o afacere colosală și niște lucrări extraordinare, pe care vor să pună mâna. Sunt sigură că vor să le vândă și să se îmbogățească, vreo două milioane de euro tot scot. Lucrările de Tonitza și Pallady sunt cele mai scumpe. Spre exemplu, trei dintre lucrările lui Tonitza sunt extrem de cunoscute și plimbate prin expoziții și 4-5 de la Pallady, dar și alți autori sunt foarte cunoscuți. Oricum, este clar că cineva vrea să se îmbogățească de pe urma lucrărilor și nu este vorba doar de o persoană, două".





„Încrederea în justiție ne-a fost confirmată”


„Încrederea pe care am avut-o mereu și o avem în justiție ne-a fost confirmată încă o dată. Muzeul de Artă a fost susținut permanent de Consiliul Județean Constanța în acest proces cu o miză uriașă în care am fost reprezentați cu cinste de Casa de avocatură «Țuca, Zbârcea și Asociații», cărora le mulțumim pe această cale. Mulțumim, de asemenea, experților și tuturor persoanelor publice care au susținut pe parcursul a aproape 14 ani eforturile instituției noastre de a apăra acest patrimoniu extraordinar pe care avem posibilitatea să îl prezentăm în continuare iubitorilor de artă”, transmite lect. dr. Lelia Rus.

Totodată, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, consideră că, prin această decizie, justiția arată, încă o dată, faptul că Muzeul de Artă Constanța este deținătorul de drept al operelor de artă, de o inestimabilă valoare, aflate în patrimoniul său. „Astfel, visul regretatei Doina Păuleanu a devenit realitate, iar după un proces îndelungat instanța a hotărât ca inestimabilele lucrări din colecția de la Topalu să rămână acolo unde le este locul de drept, în patrimoniul național și în cel al județului Constanța”, transmite Mihai Lupu.



Mai jos redăm minuta deciziei 420 pronunțată de către Înalta Curte de Casație și Justiție a României, așa cum ne-a fost transmisă de Consiliul Județean Constanța: „Respinge excepţia insuficientei timbrări a recursului, precum şi cererea de obligare a recurentului-reclamant la plata taxelor judiciare de timbru determinate prin raportare la valoarea colecţiei donate, aferente etapelor procesuale anterioare, formulate de intimatul-pârât Muzeul de Artă Constanţa. Respinge ca fiind lipsit de interes recursul exercitat împotriva încheierii din 10 septembrie 2018, pronunţate de Curtea de Apel Galaţi – Secţia I civilă. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamantul Vintilă Mario împotriva deciziei civile nr. 88/A din 7 iunie 2021 şi a încheierii din 18 martie 2021, pronunţate de Curtea de Apel Galaţi - Secţia I civilă. Obligă pe recurentul-reclamant la plata sumei de 29.384 lei către intimatul-pârât Muzeul de Artă Constanţa, cu titlu de cheltuieli de judecată. Irevocabilă”. 


Comentează știrea

Decebal
26 februarie 2022
Muzeul de arta din comuna Topalu.

Totul este bine cand se termina cu bine.Un final fericit. Regret ca nu l-a aflat regretatul om de cultura Doina Pauleanu .

Florica
2 martie 2022
Victoria Muzeului din Topalu

Sunt extrem de fericită pentru această reușită a Muzeului la Artă Constanța! Mă bucur alături de colegii mei și regretăm nespus că cea care a susținut ani la rând acest proces, Doina Pauleanu nu ne-a putut fi alături pentru a împărtăși această mare victorie!!!!!

io dixit
6 martie 2022
curios

cred ca domnul vintila nu are nici un drept asupra coletiei donate de inaintasii sai localitatii topalu, dar cum a ajuns din posesia localitatii topalu in cea a muzeului de arta? cine a avut dreptul sa faca acest transfer?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0714 secunde