Video VIDEO / IMAGINI DE COLECȚIE! Cui îi este dor de gustul mentosanelor, de cravata de șoim al patriei sau de cozile la lapte?

1932
7

Articole de la același autor

Cine a copilărit în anii de glorie ai epocii ceaușiste nu poate să nu-și aducă aminte de gustul mentosanelor cumpărate de la alimentară, de matricola, cravata și bentița albă de pe cap, fără de care nu era primit în școală sau de cântecelele pe care le învățau șoimii patriei.

Pionerii nu puteau ieși din casă fără cravata roșie la gât, iar cei merituoși deveneau comandanți de grupă, de detașament sau de unitate. Comandanții de grupă aveau multe insigne în piept și șnur roșu agățat de cămașa albă, cei de detașament, adică șefi de clasă, aveau șnur galben, iar cei de unitate aveau șnur albastru. Era o onoare pe atunci să porți un astfel de șnur care le arăta celorlalți nu doar că ai cele mai bune note din școală, ci și că ai depășit norma la maculatura adusă. Penarul și echerele erau de lemn, iar jurnalul nu lipsea din ghiozdanul școlarilor.

Acasă, ne uitam la televizorul alb-negru, două ore, seara, în timpul săptămânii, și patru ore în week-end. Sufrageria era plină de bibelouri cu balerine, pescari, cățeluși și pești, iar telefonul fix, singurul de altfel, avea disc cu cifre și din când în când trebuia să aștepți cuplajul să-și termine convorbirea pentru a putea suna tu la cineva.

La cinema, biletul costa 1,50 lei și 3,25 lei, iar, dacă ne îmbolnăveam, nu aveam farmacii la fiecare colț, ci alifia chinezească era bună la toate.

Vă e dor de acele vremuri și ce vă lipsește cel mai mult de atunci?

Comentează știrea

Constantean
11 octombrie 2017
Aiureli

Ceea ce spuneti in articol este valabil doar pentru ultimii 4-5 ani dinainte de '89... in rest sint niste dezinformari! Din '65, cind Ceusescu a fost ales secretar general si pina prin '80-'81, in Romania s-a trait bine si vad ca asta nu o aminteste nimeni, din pacate. Iar referitor la articolul de mai sus : Pionierii purtau cravata si uniforma doar la evenimente (nu era obligatoriu sa o porti in scoala, unde aveai uniforma obisnuita, si cu atit mai putin in oras sau cind ieseai din casa!), televizoarele erau alb-negru fiindca nici in vestul atit de laudat nu se gaseau pe toate drumurile, programul TV incepea de dimineata si se termina seara tirziu, TVR avind chiar doua canale TVR1 si TVR2, in farmacii se gaseau medicamente pe care le puteai cumpara la preturi accesibile si fara reteta, laptele si alte alimente se gaseau la liber, fara cozi, etc. Asa incit nu generalizati ultimii ani, cind toate lipsurile au aparut mai ales din dorinta platii datoriei externe, cu perioada de circa 15 ani inceputa prin 1965, cind nu existau probleme si cind practic s-a construit Romania de azi, in care si acum traim de pe urma acelor realizari, spre deosebire de ultimii 27 de ani in care doar s-a distrus si s-a ajuns la o saracie care o concureaza cu brio pe cea din anii '86-'89. Ma intreb cine are interesul sa denigreze toata acea perioada, fara o minima obiectivitate, si sa ridice in slavi "relizarile glorioase" de azi...

Alexa
11 octombrie 2017
Normal

In mod normal nimanui nu ar trebui sa ii fie dor de acele vremuri...dar...ma rog

Gabriela
11 octombrie 2017
Gustul de altădată

Mi-e dor de liniște de siguranță zilei de mâine,nu era stres, violenta, minciuna; acum avem multe lucruri inutile,visam bani mulți, multi își lasă familia pentru ei; chiar duc dorul acelor vremuri

conespan
11 octombrie 2017
x

Nu aveam obezitate morbida, valorile sangelui nu scadeau in fiecare an, nu aveam atatea curve la TV, si atatia interlopi. Dar nici nu puteai sa injuri puterea ca sigur te auzea cineva , azi poti dar nu te aude nimeni.

Mitica
12 octombrie 2017
Sa fiu copil din nou as vrea

Un prieten cu multi ani in urma (uite ca ma dau de gol...) m-a intrebat: "N-ai vrea sa fi din nou copil?" Am raspuns: "Ba da, dar cu mintea de acum". El: "Pai ar fi monstruos asa". Eu: "Atunci nu vreu sa mai fiu copil".

Mitica II
12 octombrie 2017
Despre Tovarasu

Parafrazandul pe Corneille depre Richelieu: "Nu pot spune nimic despre faimosul secretar general. Mi-a facut prea mult bine ca sa il vorbesc de rau. Mi-a facut prea mult rau ca sa il vorbesc de bine."

Mitica III
12 octombrie 2017
Suntem din plamada din care visele-s facute

"Noi in anul 2000 Cand nu vom mai fi copii Vom face ce-am vazut candva Toate visele indraznete In fapte le vom preschimba..." Oh...

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 30 Martie 2016
Stire din Economie : Ce au furat comuniștii
Pagina a fost generata in 0.5687 secunde