Vulpescu: "Un gest lipsit de pietate să continuăm incalcarea dorinței Reginei Maria"

200
Vulpescu:

Articole de la același autor

Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, consideră că ar fi fost un gest lipsit de pietate să continuăm incalcarea dorinței Reginei Maria, a cărei inimă, deși nu a mai putut fi depusă la Balcic, va odihni la Pelișor, un loc demn de o asemenea onoare.

"Ar fi fost un gest lipsit de pietate să continuăm a încălca dorința Reginei Maria. Realitatea ne pune în imposibilitatea de a-i împlini dorința — că inima să se odihnească la Balcic, însă Complexul Muzeal Peleș, acolo unde Regina Reîntregirii a clădit al doilea castel al inimii sale. Pelișorul este un loc demn de o asemenea onoare. E un gest de recunoștință față de această personalitate a istoriei României", a declarat ministrul Ionuț Vulpescu, potrivit Agerpres.

Vulpescu a participat, marți, la ceremonia prin care caseta cu inima Reginei Maria a fost transferată de la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), la Castelul Pelișor, unde va fi depusă în Salonul de Aur, pe un soclu plasat în spatele canapelei unde regina a trecut la cele veșnice.Inima Reginei a fost purtată de la MNIR până pe Splaiul Independenței de soldați ai Regimentului de Gardă "Mihai Viteazul' și a fost escortată de opt jandarmi călare, după care a fost preluată de un convoi pentru a fi transportată către Sinaia. Executivul a decis pe 23 septembrie 2015 printr-o Hotărâre de Guvern inițiată de Ministerul Culturii, ca inima Reginei Maria să fie transferată de la MNIR la Castelul Pelișor, acolo unde a bătut pentru ultima dată. Potrivit testamentului Reginei, inima să ar fi trebuit să se odihnească în capela special destinată acestui scop de la reședința regală din Balcic, acolo unde a fost depusă în 1938. Pe 8 septembrie 1940, după ce România a cedat Bulgariei Cadrilaterul, caseta cu inima Reginei Maria a fost preluată de administratorul Castelului Bran și a fost adusă în țară și depusă în biserica din lemn a castelului, iar în 1941 a fost așezată într-o criptă special amenajată în stânca muntelui Măgura Branului. Regimul comunist a mutat caseta în casa de bani a muzeului Bran in 1968 pentru ca în martie 1971 să fie adusă în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 04 Noiembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Paula Seling concertează la Harlequin
Miercuri, 04 Noiembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : "Alba ca Zăpada", la Teatrul pentru copii
Pagina a fost generata in 1.9573 secunde