Week-end de gală la Constanța. Ce spectacole încheie Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului

257
Week-end de gală la Constanța.  Ce spectacole încheie Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului - iatacespectacole-1385141264.jpg

Articole de la același autor

Timp de patru săptămâni, constănțenii iubitori ai artelor au avut prile-jul să se delecteze de-a lungul a 12 seri cu lucrări celebre ale marilor clasici, dar și cu inovații care au prins la publicul dornic să evadeze dintr-un cotidian imbecilizant pentru prea mulți.

Două spectacole ne mai despart de finalul celui de-al XXXIX-lea Festival Internațional al Muzicii și Dansului, eveniment ce a oferit, deopotrivă, și anga-jaților Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" să demonstreze cât de puternici sunt și buni atunci când își unesc forțele și conlucrează în beneficiul publicului constănțean. Pentru că, în fond, acesta este cel care seară de seară a răsplătit și răsplătește în continuare cu aplauze frenetice eforturile incomensurabile ale soliștilor, corului, balerinilor și tuturor celor care duc la bun sfârșit proiectele Teatrului "Oleg Danovski". Și cel mai bine a dovedit-o premiera de duminica trecută, "Amor Caliente", la succesul căreia au contribuit și soliștii de operă și soliștii baletului și chiar de dans sportiv, și orchestra, cărora li se alătură cei din umbră, dar fără de care nimic nu ar fi fost dus la bun sfârșit.

Așadar, în acest week-end vom avea parte de un superb spectacol de balet - "Lacul Lebedelor", dar și de una dintre cele mai repre-zentative lucrări vocal-simfonice ale secolului XX - "Carmina Burana".

Sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 19, frumoasa legendă a prințesei transformate în lebădă de un vrăjitor rău va fi transpusă pe scena Teatrului "Oleg Danovski" de soliștii Eliza Maxim, Manabe Akari (Japonia), Sergiu Dan, Horațiu Cherecheș, Adrian Mihaiu, Alis Tarcea, Amalia Mîndruțiu. După cum am aflat de la Daniela Vlădescu, directorul TNOB, aceasta va fi ultima întâlnire cu balerinii constănțeni în anul 2013, întrucât pe data de 1 decembrie ei vor pleca în tradiționalul turneu din Germania.

"Carmina Burana", programată duminică, 24 noiembrie, de la ora 19, face parte din Trilogia "Trionfi", ocupând locul prim, urmată fiind de "Catulli Carmina" și "Trionfi di Afrodita". Soliști: Ștefan Ignat (București), Laura Eftimie, Doru Iftene. Orchestrei și Corului Teatrului "Oleg Danovski" li se alătură corul de copii al Colegiului Național de Arte "Regina Maria" - dirijor cor Horațiu Alexandrescu. Dirijor - Radu Ciorei.

Prima audiție mondială a cantatei "Carmina Burana" a avut loc la Frankfurt în 1937, urmată de San Francisco în 1958 și Londra în 1960 și continuă să fie și astăzi una dintre cele mai spectaculoase lucrări vocal-simfonice.

Cantata seculară "Carmina Burana" a fost inspirată de poemele manuscrisului datat 1280, găsit într-o mănăstire benedictină din Beuren (provincie germană), unele dintre ele fiind însoțite de muzica proprie - o raritate în notația timpului, dar nu folosește niciuna dintre melodiile originale. Poemele conțin texte religioase, politice, morale, erotice și bahice - tratate în versuri satirice scrise în latină, germană și franceză veche.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 23 Noiembrie 2013
Stire din Cultură-Educație : Spectacole în week-end la Teatrul de Stat
Vineri, 15 Noiembrie 2013
Stire din Cultură-Educație : Spectacol la Clubul SNC
Pagina a fost generata in 1.4759 secunde