Ziua Internațională a Limbii Materne, sărbătorită la Liceul "Călinescu"

393
Ziua Internațională a Limbii Materne, sărbătorită la Liceul

Articole de la același autor

Elevii clasei a V-a din Liceul Teoretic "George Călinescu" au participat, ieri, în Centrul de Documentare și Informare, la activitatea de celebrare a Zilei Internaționale a Limbii Materne, sub forma unor lecturi publice, intitulată "Limba maternă e felul oamenilor de a avea aripi". 

Cu acest prilej, elevii au asistat la lecturarea unor fragmente reprezentative, în ediție bilingvă, din literaturile română, turcă, tătară, rusă și în dialectul aromân de către colegii lor mai mari din liceu. Momentul a fost urmat de o dezbatere despre importanța limbii materne, despre cunoașterea și respectarea acesteia, despre rolul său într-o lume globalizată și marcată de utilizarea limbilor de circulație internațională. 

În Conferința Generală UNESCO din 17 noiembrie 1999, data de 21 februarie a fost proclamată Ziua Internațională a Limbii Materne, prin care se promovează recunoașterea și utilizarea limbilor materne din lume, în special a limbilor grupurilor minoritare. Statele membre UNESCO s-au angajat să contribuie la protecția și revigorarea bogatei diversități culturale prin promovarea limbilor ca formă de comunicare, interacțiune și înțelegere între popoare diferite. În prezent, potrivit statisticilor oficiale, mai mult de jumătate din limbile lumii sunt pe cale de dispariție. 

"Locuitori ai unei regiuni atât de bogate din punct de vedere etnic cum este Dobrogea, elevii călinescieni de gimnaziu au avut privilegiul să descopere importanța și frumusețea limbii materne, vorbite din copilărie de colegii lor, și să înțeleagă importanța conservării tradițiilor", a declarat prof. Roxana Niculae, directorul adjunct al Liceului Teoretic "G. Călinescu" Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.877 secunde