Ambițiile unui profesor nativ de italiană la Liceul "George Călinescu"

924
1
Ambițiile unui profesor nativ de italiană la Liceul
Experiența benefică a învățării limbilor străine cu profesori nativi din alte țări este deja o tradiție la Liceul Teoretic "George Călinescu" din Constanța, care, în cei 22 de ani de existență, a avut colaborări cu nu mai puțin de 20 profesori stagiari străini de limba engleză, franceză, germană sau italiană. 


Profesorii au sosit la Constanța prin programul interguvernamental "De l’enseignemet bilingue vers les filières francophones", prin programul european Comenius pentru asistenții de limbi străine sau prin colaborări și parteneriate cu diverse instituții internaționale. 

Începând din octombrie 2012, la Liceul Teoretic "G. Călinescu" din Constanța, predă profesoara Francesca Giordano, sosită din Italia prin programul european Comenius, de mobilitate a cadrelor didactice. Timp de nouă luni, ea ține cursuri la clasele cu predare intensivă a limbii italiene, alături de profesoarele școlii, Daniela Grigore și Elisabeta Bădoiu.

Obiectivele sale, după cum afirma prof. Janetta Bărăitaru, consilier de imagine, sunt însușirea limbii italiene de către elevi, prin achiziționarea competențelor de producere și de înțelegere a mesajului scris și oral, și mai ales încurajarea elevilor către exprimarea liberă și către depășirea temerii de a greși, care ade-sea blochează interacțiunea în limba străină.

Absolventă a Institutului de Arte, acolo unde a învățat să creeze decoruri, să picteze, să realizeze mozaicuri, Francesca Giordano s-a specializat, după terminarea facultății, în istoria artei. Pregătirea specifică i-a permis să lucreze într-un centru social din centrul istoric al orașului Palermo, acolo unde a dirijat ateliere de creație și after school. Mereu interesată de propria devenire și perfecționare, profesoara a deprins tehnicile de animație în 2D și 3D, la Barcelona, sau a predat limba spaniolă în Elveția. A urmat apoi, la Roma, o specializare în predarea limbii italiene ca limbă străină și a valorificat cunoștințele dobândite, lucrând ca voluntar în-tr-un centru pentru imigranți din Palermo și predând cursuri studenților Erasmus, la Universitatea din același oraș.

Iată ce declară Francesca Giordano: "Am început de puțină vreme, dar pot să spun deja că sunt foarte mulțumită de clasele din «Călinescu» - e vorba de șase clase, cu niveluri diferite - pentru că arată interes și sunt întotdeauna gata să colaboreze. Sunt convinsă că vom găsi calea astfel încât, la finalul stagiului, fiecare din elevii mei să fie independenți în comunicarea în limba italiană".

Un alt aspect care va fi prioritar în activitatea profesoarei nou venite va fi cel creativ, aceasta prevăzând lucrul în ateliere artistice, în care ele-vii vor participa în mod activ. Domeniile sunt pictura - cu noțiuni de istorie a picturii italiene, muzica - despre cântăreții faimoși ai Italiei, teatrul - cu piese de teatru ce vor fi puse în scenă de-a lungul anului și o revistă în limba italiană, care va reflecta experiența și progresele făcute de elevi.

"A fi profesor reprezintă pentru mine o pasiune și sper să pot să fiu mereu în temă cu cele mai moderne tehnici didactice. Participarea la programul Comenius este o mare oportunitate de a munci și de a evolua în domeniu. Voi avea nouă luni pentru a mă pune la încercare, pentru a da tot ce e mai bun pentru ca elevii mei să devină, la rândul lor, mai buni la limba italiană", a mai declarat Francesca Giordano.



Comentează știrea

Avocatul
10 decembrie 2012
tepangiu

Cand faceti acte, evitati firma de avocatura Bese si asociatii, trage tepe la multa lume. Pt ca sunt avocati e greu sa-ti mai scoti paguba de la ei. Are sediul pe Mircea intr-un bloc langa Teatrul de Stat. ATENTIE la "Bese si asociatii. " Eu mi-am luat-o cu 500 €. De 3 ani incerc, dar se pare ca am pierdut banii astia. ATENTIE!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6987 secunde