Aripile de fluture "ridică" omenirea în era nanotehnologiei

874
Aripile de fluture
Aceeași aripă de fluture care poate cauza un uragan în emisfera opusă este și punctul de start al unei noi ere tehnologice, în care nanotehnologia joacă rolul principal. O echipă mixtă de cercetători din Spania și SUA a reușit să reconstruiască aripa unui fluture și culorile insectelor, la scară nanometrică.

Tehnologia în cauză poate fi folosită în medicină, în optică și în câmpul energiilor neconvenționale. Reconstruirea unei structuri atât de complexe, cum este aripa unui fluture, reprezintă un progres uriaș. Dacă există baze pentru realizarea artificială a celor mai mici bio-structuri de pe planetă, atunci vom putea "construi" și structuri mai mari, în viitorul apropiat.
Deocamdată, biomaterialul realizat cu ajutorul nanotehnologiei poate fi utilizat la realizarea de panouri solare avansate, care încearcă să reproducă procesul de fotosinteză. De asemenea, rezultatele cercetării pot fi folosite la crearea de dispozitive optice performante, care seamănă din ce în ce mai mult cu ochiul uman.
În plus, cercetătorii spanioli și americani au reușit să creeze nanostructuri care reproduc cu fidelitate culoarea și irizarea insectelor. Abilitatea insectelor de a licări și a-și schimba culoarea este determinată de structuri fotonice de dimensiuni nanometrice, aflate în cuticula exterioară.
"Tehnologia a fost realizată la Institutul de Cercetare a Materialelor din cadrul Universității din Pennsylvania și ne permite să reproducem structuri biologice complexe, la scară nanometrică. Până acum, metodele folosite erau limitate și afectau biostructurile naturale, din cauza temperaturilor ridicate și a substanțelor toxice și corozive care erau folosite pentru a «copia» proprietățile originalului", explică profesorul Raul J. Martin-Palma, unul dintre membrii echipei de cercetători.

Cum se face?
Noua metodă elimină substan-țele toxice și temperaturile ridicate din procesul tehnologic. Cercetătorii utilizează compuși chimici bazați pe elementele germaniu, seleniu și stibiu și o tehnică numită "Conformal Evaporated Film by Rotation", care combină evaporarea termică și rotația substraturilor structurii nanometrice, într-o cameră închisă, cu o presiune scăzută. Structurile originale sunt scufundate într-o soluție orto-fosforică acidă, în care chitina (substanța găsită în exoscheletul insectelor) se dizolvă. Folosind această metodă, cercetătorii au reușit să reproducă nanostructurile din aripile fluturelui.

Medicina și securitatea, potențiali beneficiari ai nanostructurilor
Ce aduce viitorul? Profesorul Martin-Palma spune că nano-structurile vor fi folosite pentru realizarea de unități optice active, cum ar fi ochii muștelor, albinelor și viespilor. Asemenea ochi, cu o vedere angulară de-a dreptul spectaculoasă, ar putea fi folosiți într-o multitudine de domenii.
"Am putea face camere microscopice de luat vederi, senzori optici care pot fi inserați în structuri de mici dimensiuni, cum ar fi telefoanele mobile, ochelarii sau monitoarele. Desigur, o astfel de tehnologie poate ajuta medicina, dacă reușim să reproducem structurile corpului omenesc", a mai spus Martin-Palma.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
Stire din Diverse : Musaca de cartofi
Pagina a fost generata in 1.5939 secunde