Bebelușii alăptați cel puțin șase luni sunt feriți de infecții

296
Bebelușii alăptați cel puțin șase luni sunt feriți de infecții - e3be2400524d8eae3f7ac3bd74794572.jpg
Copiii care primesc exclusiv lapte matern în primele șase luni de viață sunt mult mai puțin expuși riscului de a face vreuna din infecțiile comune. De asemenea, atunci când se întâmplă că contracteze o infecție, simptomele sunt mai puțin grave la copiii care sunt hrăniți numai la sân cel puțin șase luni în primul an de viață.
Acest lucru îl susțin mai mulți cercetători de la Universitatea Creta din Heraklion, Grecia. Studiul, condus de Emmanouil Galanakis, a fost inițiat în anul 2004, când oamenii de știință au început să monitorizeze 1.000 de nou-născuți. Toți bebelușii au primit vaccinurile obișnuite și au beneficiat de îngrijire medicală de înaltă calitate. Cercetătorii au observat că, după vârsta de o lună, puțin peste 60% din mame își mai alăptau pruncii, dar numai un sfert din cele 1.000 de femei își hrăneau bebelușii exclusiv cu lapte matern.

Vizite mai puține la doctor
Incidența infecțiilor, inclusiv cele respiratorii și urinare, de ureche (otite), stomacale (gastroenterite), conjunctivite - a fost marcată pentru fiecare dintre vârstele de 1 lună, 3, 6, 9 și 12 luni. Analizând cifrele, cercetătorii au observat că, cu cât un bebeluș a fost hrănit exclusiv de la sân un timp mai îndelungat, cu atât s-a îmbolnăvit mai puțin. De asemenea, alăptatul prelungit a însemnat și vizite mai puține la doctor. În plus, cei 91 de copii care au primit numai lapte matern timp de șase luni au făcut forme mult mai ușoare de infecții decât ceilalți bebeluși, care au primit lapte praf. Alăptatul parțial nu a oferit însă protecție în aceeași măsură.

De ce este alăptatul așa de bun pentru bebeluși?
Emmanouil Galanakis și colegii săi au emis teoria că beneficiile nutriționale și imunologice au legătură clară cu anticorpii conținuți de laptele matern. "Alăptatul îi protejează pe nou-născuți să lupte împotriva infecțiilor comune și micșorează frecvența și gravitatea episoadelor infecțioase nu numai în țările în curs de dezvoltare, dar și în comunitățile cu un program de vaccinare adecvat și cu standarde medicale ridicate", concluzionează autorul studiului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 02 Octombrie 2010
Stire din Diverse : Operă, teatru și balet
Luni, 27 Septembrie 2010
Stire din Diverse : 2 octombrie, Ziua Studentului Rom
Pagina a fost generata in 1.6522 secunde