Belgrad, orașul care a trecut prin 140 de războaie

360
Belgrad, orașul care a trecut prin 140 de războaie - belgradcopy-1337374044.jpg
Pe teritoriul Serbiei, unde se spune că s-ar fi născut nu mai puțin de 17 împărați romani, printre care și Constantin cel Mare, relicvele istoriei se împletesc. Belgrad, capitala, este unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei, fiind descoperit de greci, botezat de celți și colonizat de romani. Inima istorică a orașului bate din Fortăreața Kalemegdan, ridicată pe ruinele unui castru roman și cucerită, pe rând, de celți, slavi, austrieci și turci.
Trecutul sângeros iese la lumină și prin colecția impresionantă de arme și echipamente militare, expusă în interiorul cetății, la Muzeul Militar. Sunt prezentate tunuri vechi, bombe, rachete, dar și câteva bucăți din avionul american F-117 Nighthawk doborât de sârbi în 1999, în timpul Războiului din Kosovo. Celelalte resturi ale aparatului de zbor se află la Muzeul Aviației, unde mai pot fi văzute încă 200 de avioane, folosite de Forțele Aeriene Sârbe și Iugoslave.
"Orașul alb" cum i se mai spune Belgradului, trebuia să aibă și o biserică albă. Catedrala Sfântul Sava, a cărei piatră de temelie s-a așezat acum mai bine de șapte decenii, este cel mai mare lăcaș de cult ortodox de pe glob. Ridicată cu voia Domnului și cu sprijinul credincioșilor sârbi din țară și din străinatate, catedrala a devenit un reper pentru creștinism. Înăuntru pot răsuna, în același timp, glasurile a peste 10.000 de credincioși. Biserica are o înălțime de 82 m, dacă punem la socoteală și crucea placată cu aur, așezată în vârful cupolei. În lungime, lăcașul măsoară 91 m, iar in lățime - 81 m.
Un alt loc prețuit de belgrădeni este Muzeul Nikola Tesla, fondat în amintirea pionierului tehnologiei wireless și ingineriei electrice, născut în Croația din părinți sârbi. Peste 160.000 de exponate, inclusiv fotografii, aparate, instrumente și schițe vorbesc despre viața de zi cu zi și despre realizările ilustrului fizician. Dacă cineva ar distruge invențiile lui Tesla, se spune, lumea ar sta pur și simplu pe loc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 12 Mai 2012
Stire din Diverse : Brașov.  Știați că....
Pagina a fost generata in 0.754 secunde