Binefacerile și pericolele tehnologiei de vârf

83
Binefacerile și pericolele tehnologiei de vârf - tehnologie-1369571490.jpg
Fără nicio îndoială, tehnologiile actuale de vârf oferă avantaje deosebite omului contemporan, obligat să-și cenzureze tot mai mult timpul, pentru a putea face față suprasolicitărilor cotidiene. Comunicațiile și activitățile actuale nu mai pot fi concepute nicicum la un nivel performant, în lipsa telefonului mobil și al computerului sau laptopului.

În același timp, însă, utilizarea acestei tehnologii implică și riscuri pentru sănătate, deocamdată prea puțin cercetate și conștientizate ca atare. Totuși, pentru atât cât se cunoaște, este imperios necesar să se ia măsuri pentru a prezerva cât de cât starea de echilibru și sănătatea organismului, și așa agresat din cele mai diverse direcții, începând de pildă cu alimentația și încheind cu mesajele induse de programele televiziunilor comerciale.

Ochiul și ecranul

În ceea ce privește complexul de efecte ale lucrului susținut cu computerul asupra sănătății generale și în mod particular cu referire la anumite zone ale organismului, oftalmologii și opticienii din întreaga lume au ajuns la una și aceeași concluzie: utilizarea PC-ului nu este benefică pentru ochii noștri, aproximativ 75% din persoanele care lucrează astfel zilnic având probleme cu vederea. Primele simptome ale utilizării excesive a computerului sunt durerile înțepătoare în ochi și vederea încețoșată.

Amenințare la adresa fătului!

Gravele amenințări ale lucrului pe computer nu se opresc la utilizatori și, infinit mai grav, se extind chiar și asupra copiilor nenăscuți. Numeroși experți consideră ca femeile care stau în fața monitorului timp de 2-6 ore pe zi riscă de 4,6 ori mai mult să aibă tulburări ale sistemului nervos, de 2 ori mai mult să aibă probleme cardiovasculare, de 1,9 ori mai mult - probleme respiratorii, de 3,1 ori mai mult afecțiuni ale aparatului locomotor, în comparație cu femeile care nu folosesc computerul în munca de zi cu zi. Toate acestea fac ca riscul de a da naștere unor copii nesănătoși să fie cu până la 75% mai mare în cazul femeilor dependente de PC.

În această idee, tot mai mulți specialiști recomandă viitoarelor mămici să-și ia la revedere de la computer cu cel puțin trei luni înainte de a-l concepe pe micuț, iar în timpul sarcinii nici să nu se mai apropie de vreun astfel de aparat. Ceea ce, din păcate, cam niciodată nu se întâmplă, urmările fiind previzibile.

(sursa: revistamagazin.ro)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4532 secunde