Concurs Bunele maniere la masă

146
Modul de comportament la masă… trădează calitățile unui om bine educat. Iar pentru cei mai puțin preocupați de ase-menea maniere, specialiștii au câteva sfaturi:

l Gospodina casei trebuie să propună oaspeților să ser-vească din toate bucatele. Toți ar trebui să țină cont însă că se mănâncă și se bea fără zgomot. 

l După ce se așează la masă, fiecare persoană își ia mai întâi șervețelul, pe care-l desface aranjându-l pe genunchi.

l Servirea din orice farfurie comună se face cu ajutorul tacâmurilor: furculița și lingura. Ținând în mâna stângă furculița, iar în dreapta lingura se plasează bucatele în farfuria personală. Nu se permite ca în același timp să fie servite mai multe gustări și salate, acestea se servesc pe rând. 

l Pâinea din farfurie sau coșuleț se ia cu mâna și se plasează în farfurioara pentru pâine. Se servesc bucățele mici.

l Pateul sau untul se iau cu cuțitul personal și se plasează pe farfurie din partea dreaptă. Feliuța de pâine din farfurioară se unge cu unt. În cazul când de pe masă lipsesc farfurioarele pentru pâine, bucățelele de pâine se aranjează pe margi-nea farfuriei de gustări.

l Bucatele calde din pește se servesc cu tacâmurile pentru pește (cuțit, furculiță), iar oasele se pun pe marginea farfurioarei.

l Ouăle se servesc în veselă specială cu o linguriță mică pentru ouă. Cele fierte tari se curăță de coajă și se servesc cu sos, apoi se mănâncă cu ajutorul furculiței.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 17 Mai 2013
Stire din Diverse : Ciocolata de casă
Pagina a fost generata in 2.5882 secunde