Când și cum complimentăm corect un copil

286
1
Când și cum complimentăm corect un copil - 17ianfondcomplimente-1389974241.jpg

Articole recomandate

Benefic ar fi ca un compliment să aibă legătură cu ceea ce face, cu ceea ce spune un copil, astfel încât el să valorizeze o acțiune, o atitudine, un mod de a gândi.

Fără doar și poate, laudele, complimentele reprezintă unul dintre elementele fundamentale ale stimei de sine și de aceea sunt extrem de importante în educația și în dezvoltarea armonioasă a unui copil, sunt de părere specialiștii Desprecopii.com. De aceea, este important ca atunci când facem un compliment să ne referim la faptele copilului și nu la persoana lui. Complimentele care se referă la fizicul unui copil sunt cele mai riscante.

Tot ce-i mult, strică!

Pe de altă parte, prea multe astfel de complimente exercită o presiune foarte mare asupra psihicului unui copil, iar acest lucru poate afecta ireversibil stima de sine. Spre exemplu, mai ales fetițele, se pot simți complexate din cauza fizicului, mergând până la a se simți iubite sau neglijate din cauza anumitor trăsături fizice.

Complexele fizice, periculoase

Când se pune însă problema complexelor fizice, lucrurile se agravează, căci acestea pot duce la cazuri patologice, dacă micuțul își creează o falsă idee despre iubire, crezând că este iubit sau nu în funcție de anumite trăsături fizice pe care le are.

Dereglările alimentare ale adolescenților au adesea și ele legătură cu aceste complexe legate de fizic, cauzate, la rândul lor, de observațiile negative și, eventual, de lipsa complimentelor celor din jur. De aceea, este indicat ca atunci când facem complimente legate de felul în care arată un copil sau un adolescent, să ne focalizăm asupra detaliilor vestimentare sau asupra altor lucruri, care nu au o legătură directă cu fizicul. În plus, n-ar fi rău ca, din când în când, pe lângă complimente să facem și observații mai critice, dar fără a jigni.

Lipsa complimentelor, aceleași efecte!

Ce se întâmplă însă dacă un copil nu primește deloc complimente legate de felul cum arată? Nu există oare același risc de a crea complexe? Totul ține de dozaj, subliniază psihologii. Într-adevăr, atunci când complimentele legate de fizic lipsesc cu desăvârșire, adolescenții, mai ales fetițele, au tendința de a căpăta complexe de inferioritate care, la rândul lor, determină tot felul de reacții negative pe plan emoțional. De aceea, este indicat ca, din când în când, complimentele referitoare la fizic să nu lipsească totuși, cu atât mai mult cu cât trăim într-o epocă în care fizicul este mereu pus în valoare în diverse moduri.

De la cine să vină complimentele

Complimentele trebuie să vină de la mamă sau de la tată? Mai ales pentru fetițe, complimentele făcute de mamă și de tată au un rol diferit în stimularea stimei de sine. Complimentele care vin de la mamă o ajută pe fetiță să își construiască stima de sine ca viitoare femeie și să își dezvolte ideea de feminitate. În schimb, complimentele venite de la tată, care subliniază aceleași aspecte feminine, îi permit să își conștientizeze poziția în societate ca fetiță (rolul social), ceea ce este la fel de important.

Așadar, nu ezitați să vă complimentati copiii, însă aveți grijă cum o faceți! Și nu uitați că foarte important, în legătură cu complimentele, nu este cantitatea lor, ci natura lor. De aceea, complimentele nu sunt niciodată prea multe, dacă sunt bine formulate.

Comentează știrea

christian louboutin bridal shoes
28 februarie 2014
christian louboutin bridal shoes

louboutin outlet store Stiri Diverse : Când și cum complimentăm corect un copil | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online christian louboutin bridal shoes http://studio-masr.com/images/christian-louboutin-shoes-cheap.asp

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0274 secunde