Ce boli de ochi pot afecta copiii

544
Ce boli de ochi pot afecta copiii - nistagmus-1364570857.jpg
Nistagmusul este o afecțiune a ochilor care se manifestă prin mișcări involuntare de du-te-vino, fapt care produce o proiecție dublă asupra obiectelor, pacientul suferind amețeli, dureri de cap sau senzația de greață. Această afecțiune apare în cele mai multe dintre cazuri fie de la naștere, fie în primele șase luni de viață. Specialiștii susțin că dacă este vorba despre o problemă oftalmologică, ea poate fi corectată, însă mai grav este atunci când copilul este afectat neurologic.

Cum ne dăm seama de suferința copilului

Mișcările ritmice ale globilor oculari în cazul copiilor mai mici de șase luni trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru părinți. Acest gest involuntar poate fi o problemă oftalmologică ce poate fi rezolvată prin corecție optică sau operație, însă poate ascunde și probleme neurologice, cum ar fi sângerările intercraniene, susțin specialiștii.

"De fiecare dată când avem ocazia le transmitem părinților că și bebelușii trebuie duși la un control oftalmologic, mai ales dacă sunt prezente simptome neobișnuite, cum ar fi mișcările globilor oculari, lăcrimarea excesivă, infecțiile, când sesizează că cel mic nu poate urmări și focaliza obiecte sau persoane. În cazul nistagmusului, se intervine prin corecție optică, urmând ca dacă problemele nu sunt rezolvate în acest fel, să se recurgă la intervenția chirurgicală, dar în pragul adolescenței. Pe lângă consultul oftalmologic, se reco-mandă și cel neurologic, caz în care vorbim de nistagmus neurologic, adică de afectarea creierului, ceea ce schimbă nu doar diagnos-ticul, ci și tratamentul", explică dr. Eliza Avram, medic primar oftalmolog.

Din ce cauză apare boala

Cu excepția nistagmusului congenital, există mai multe tipuri de boa-lă care au însă cau-ze diferite: nistagmusul ambioplic care apare în ca-taracte, nistagmus vestibular care a-pare din cauza ore-ionului, a otitelor, sau chiar a accidentelor vasculare, și nistagmusul nutans care apare la copiii de unul sau doi ani din cauza faptului că aceștia sunt ținuți în încă-peri slab lumina-

te. Fiecare dintre aceste cauze are un tratament individualizat, care poate implica mai multe specializări medicale și colaborarea dintre mai mulți medici. În orice caz, tratamentul în cazul oricărei forme de nistagmus este de lungă durată, pacientul fiind monitorizat în permanență de specialiști.

Diagnostic și tratament

Pe lângă examenul clinic, spe-cialistul va efectua electronistagmografia care reprezintă înre-gistrarea electrică a mișcărilor ochiului și care permite identificarea diferitelor forme de nistagmus. În cazul nistagmusurilor congenitale, purtatul lentilelor corectoare cu prisme dă posi-bilitatea corectării poziției defec-tuoase a capului. Atunci când acest tratament este eficace, o interven-ție chirurgicală poate fi evitată. În cazul în care tratamentul prin co-recție optică nu dă rezultate, ope-rația poate permite o ameliorare definitivă. Nistagmusurile dobândite dispar cu tratamentul cauzei lor, atunci când tratamentul este posibil. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.325 secunde