Cum să nu te faci de râs dacă ești invitat la masă

650
Cum să nu te faci de râs dacă ești invitat la masă - 13restirena-1379867499.jpg
Chiar dacă trăim în… secolul vitezei, iar asta înseamnă și mâncare la minut ori sandvișuri la prânz, există încă și mese organizate ca la carte. Pentru a face față celor mai ridicate pretenții, trebuie respectate câteva reguli de bază în timpul mesei. Asta nu înseamnă că dacă mănânci alături de alte persoane, chiar dacă nu mergi la restaurant, nu trebuie să respecți o anumită etichetă! 

Cum stai la masă. Dacă nu există cartonașe care să îți indice locul, așteaptă să îți spună gazda unde să stai. Când te-ai așezat, picioarele trebuie să stea ferm pe podea, nu se întind în față, nu se îndoaie sub scaun, nu se stă picior peste picior. Coatele trebuie păstrate pe lângă corp. Nu te apleci peste farfurie când mănânci. Mâncarea se aduce spre gură. În Anglia, mâinile se țin în poală când nu se folosesc, iar în Franța, deasupra mesei, tot timpul, însă coatele nu se țin pe masă. Tacâmurile. Cuțitele și furculițele așezate la o masă pot da bătăi de cap celor care nu știu ce lingură, furculiță sau cuțit să folosească. Dacă ești invitat la restaurant, atunci vei găsi pe masă așezate o serie de furculițe pe partea stângă, și o serie de linguri și cuțite pe partea dreaptă (mesele sunt aranjate pentru dreptaci). Cea mai simplă regulă este că, la primul fel, se folosește obiectul cel mai îndepărtat de farfurie și tot așa. Dacă ești invitat la cineva acasă aș-teaptă prima mișcare a gazdei și urmeaz-o. Când mesteci, lasă ta- scâmurile jos. Însă acestea trebuie puse pe farfurie și NU înapoi pe masă și nici sprijinite de farfurie. Când ai terminat de mâncat, așază furculița și cuțitul vertical pe mijlocul farfuriei, acesta este semnalul către chelner că nu mai mănânci. Lingura de supă. Lingurile de supă pot avea două forme: una rotundă, ca un castron, și alta în formă de ouă. Când mănânci supă, castronul (farfuria) trebuie să rămână pe masă. Nu se bea supa din bol. Nu se bagă toată lingura în gură, ci se soarbe de la marginea ei. Fără zgomot însă. Șervetul de masă. Se așază pe genunchi și tot acolo se despăturește. Pe vremuri se punea la gât, dar acum este considerat un gest vulgar. Ștergerea cu șervetul se face prin tamponare. Dacă trebuie să pleci înainte să termini de mâncat, așază șervetul pe scaun,  chelnerul va ști astfel că urmează să te întorci și nu va ridica masa. Când ai terminat de mâncat, șervetul se pune pe masă, în stânga farfuriei, NU pe farfurie. Paharele de vin vor fi așezate în partea de sus dreapta a farfuriei. Și pot fi două sau patru. Când sunt patru, primul din stânga este pentru vin roșu (are forma unui bol și este mai mare). Următorul este pentru vin alb (este mai mic). În dreapta vor fi paharul de șampanie (sau un pahar mai mic pentru băuturile de la desert) și paharul pentru apă. Dacă nu mai vrei vin, iar chelnerul toc-mai ce dă semne că vrea să-l umple, nu pune mâna pe pahar pentru a-l opri. Pur și simplu spune-i că ai băut suficient. Nu ține paharul în mână când toarnă în el chelnerul. Așadar, arta de a nu te face de râs la o masă cu pretenții impune sacrificii. Asta nu înseamnă că dacă mănânci alături de alte persoane, chiar dacă nu mergi la restaurant, nu trebuie să respecți o anumită etichetă! 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 23 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Ponturi în bucătărie
Luni, 23 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Vasele de gătit, la locul potrivit
Miercuri, 18 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Un stil de gătit sănătos
Luni, 16 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Zacuscă rapidă de vinete
Pagina a fost generata in 1.5359 secunde