Cum se pune și se îngrijește gazonul din jurul casei

5530
1
Cum se pune și se îngrijește gazonul din jurul casei - gazon-1361885833.jpg
Însămânțarea gazonului se face la sfârșitul verii, toamnă sau primăvară devreme. Semănatul gazonului se face prin împrăștiere, cu mâna. Pentru a menține culoarea și aspectul, gazonul se udă cu regularitate și se tunde de fiecare dacă când plantele ating înălțimea de 8-10 cm. Creșterea ierbii din gazon se poate acceleră folosind anumite îngrășăminte. Primăvara, înainte de pornirea vegetației și apoi de 2-3 ori în timpul verii, pe gazonul uscat, se împrăștie cantități mici de azotat de amoniu. Pentru 10 m pătrați de gazon se aplică circa 30 g de azotat de amoniu. După aplicarea îngrășământului, gazonul se udă.

Sunt două moduri de a avea gazon: fie se cumpără rulouri de gazon, care se întind pe locul ales, se calcă bine pentru a elimina aerul dintre pământ și rădăcină, fie prin însămânțare.


Pregătirea terenului

Înainte de semănat, pământul trebuie curățat de buruieni și săpat la o adâncime de 25-30 cm. Stratul de deasupra se nivelează cu ajutorul unei greble. Cu câteva zile înainte de semănat pământul se udă zilnic. Semințele se pun în cantitate de 30-35 g pe metrul pătrat. După însămânțare, în fiecare dimineață se udă pământul, timp de 2 săptămâni. Imediat după plantare, pământul se greblează, pentru ca semințele să pătrundă în pământul umed și să nu fie luate de vânt. Pământul trebuie bine tasat, cu piciorul sau folosind un nivelator special. În maxim două săptămâni toate firele de iarbă trebuie să răsară. Dacă sunt zone în care iarba este mai rară, așteaptă până la primul tuns pentru a completa. Gazonul se tunde prima dată când iarba are cel puțin 10-12 cm.


Cositul

Pentru a avea un gazon sănătos și cu aspect plăcut, cositul trebuie făcut respectând anumite reguli. Frecvența cositului depinde de creșterea ierbii. În perioadă de maximă creștere, din lunile mai până în luna iunie, gazonul trebuie cosit de două ori pe săptămână. În restul acestei perioade gazonul se coase doar o dată pe săptămână.

În cazul unui gazon de decor, iarba poate avea o înălțime de 2 cm. 

Când un gazon, îmbătrânit, are o culoare neplăcută, verde-albăstruie cu nuanțe violete (mai ales pe timp răcoros) și o creștere înceată, este semn că solul respectiv duce lipsă de fosfor. În acest caz, în timpul iernii, pe solul înghețat sau pe zăpadă, se împrăștie circa 400 g superfosfat.

Dacă pe gazon cresc mușchi, înseamnă că umiditatea este mare și gazonul trebuie uscat cu ajutorul unor tuburi de drenaj. Dacă gazonul se vestejește înseamnă că iarba a fost tunsă prea mult și s-a uscat, și trebuie utilizat un îngrășământ cu un conținut mare de azot. 


Comentează știrea

Bogdan
19 iunie 2017
Folosire ingrasamant

Spune-mi te rog am un teren de 100 de metri, l-am greblat de pietre am pus semintele am calcat cu picioarele...cand anume pot sa pun ingrasamantul si cum [precizez ca nu exista iarba acum e prima insamantare.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Februarie 2013
Stire din Diverse : Cum aleg locul de amplasare a piscinei?
Pagina a fost generata in 0.3217 secunde