Tehnologiile mării

De la docurile pentru nave la navele-doc

630
De la docurile pentru nave la navele-doc - cc798a4a0a9338500d98742ecefe3ce0.jpg
Docurile plutitoare au fost concepute pentru a fi folosite în șantierele navale, la ridicarea și coborârea navelor în apă. Ele reprezintă o aplicație a principiului lui Arhimede. Construcția lor este cât se poate de simplă, elementele principale fiind: o platformă pentru nave, tancurile de balast atașate pe două laturi și o serie de instalații, cele mai importante fiind cele de pompare a apei.
Pentru a urca o navă pe doc, apa de mare este introdusă în tancuri, până când platforma acestuia intră în imersie. Apoi, nava este condusă cu ajutorul remorcherelor și a unui sistem de ghidare până deasupra platformei. Urmează golirea tancurilor și docul revine la suprafață, ridicând nava odată cu el.
Ulterior, pe același principiu, au fost construite barjele submersibile. În fapt, acestea sunt nave fără propulsie proprie, a căror construcție este asemănătoare cu cea a docurilor. Diferența este că tancurile de balast sunt dispuse pe mai multe laturi.
Barjele submersibile sunt tractate de remorchere de mare putere și sunt folosite în transportul pe apă a navelor și corpurilor de navă, a platformelor petroliere, macaralelor și altor construcții metalice montate.
De la barja submersibilă (care are nevoie de remorchere pentru deplasare) la nava-doc (dotată cu propriul sistem de propulsie) a fost doar un pas. Unele dintre navele-doc aflate în exploatare la această oră sunt proiecte noi, altele au apărut prin conversia (adaptarea) unor vrachiere și tancuri petroliere.
Navele-doc și-au dovedit rapid utilitatea în industriile off-shore, unde au o piață tot mai largă în sectorul petrolier și al construcției centralelor eoliene. De asemenea, sunt solicitate pentru transportul rapid și în siguranță al unor structuri uriașe.
Apariția acestui tip de nave a ușurat foarte mult activitatea constructorilor, eliminând mare parte din operațiunile de montaj care se realizau pe mare. Pe de altă parte, ele asigură deplasarea rapidă a platformelor petroliere și a echipamentelor similare dintr-o zonă a lumii în alta, cu mai puțin efort. Un alt domeniu de utilizare îl reprezintă transportul sezonier al mai multor yacht-uri în același timp, între Mediterana și Caraibe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 13 Februarie 2010
Stire din Diverse : Budincă de cartofi
Pagina a fost generata in 1.5813 secunde