Fabricile de gaze naturale lichefiate se mută pe mare

620
Fabricile de gaze naturale lichefiate se mută pe mare - e57f718840a576abbb40a7d046c4e3b0.jpg
Grație noilor tehnologii privind construcția navelor, fabricile încep să se mute de pe uscat pe apă. În 2009, concernul Shell a lansat proiectul primei fabrici plutitoare de gaze naturale lichefiate din lume.
Aceasta va fi mai mare decât oricare portavion existent la această oră și va staționa în apropierea coastei de nord-vest a Australiei.
Nava - fabrică va avea o greutate de circa 600.000 de tone, lungimea de 480 metri și lățimea - 75 metri. Ea va fi proiectată să reziste la un ciclon tropical de o forță excepțională, cum numai o dată la 10.000 de ani ar putea să apară.
Comparativ cu fabricile similare de pe uscat, timpul de construcție al celei plutitoare este de două ori mai scurt, iar costurile se reduc la o treime.
Fabrica ar urma să producă 3,5 milioane tone de gaze naturale lichefiate pe an și 1,3 milioane tone de condensat (un tip de petrol ușor). În instalațiile ei, gazele preluate de la sonde vor trece în formă lichefiată, prin reducerea volumului de 160 de ori față de starea inițială, la temperatura de minus 160 de grade Celsius, pentru a putea fi transportate cu navele.
Nava - fabrică ar urma să fie amplasată în bazinul Browse, din regiunea costieră Kimberley, unde se găsește mai mult de o treime din rezervele maritime de gaze, ale Australiei, cunoscute până în prezent.
Un raport al Organizației Australiene pentru Știință și Cercetare Industrială arată că rezervele de gaze se ridică la circa 140.000 de miliarde de metri cubi și sunt evaluate la 903 miliarde de dolari.
Australia este, în prezent, al cincilea mare exportator de gaze naturale lichefiate. Proiectul Shell va contribui la dublarea exporturilor sale până în 2017-2018.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 13 Februarie 2010
Stire din Diverse : Budincă de cartofi
Pagina a fost generata in 2.3359 secunde