Debutul programului "Prima Casă" readuce optimismul pe piața imobiliară

2372
Debutul programului
Deși agenții imobiliari privesc cu neîncredere programul "Prima Casă", studiul "Cum au primit românii proiectul Prima Casă", realizat de portalul TopEstate.ro, arată o creștere a optimismului românilor în ceea ce privește intenția de achiziționare a unei locuințe.

Volumul tranzacțiilor de pe piața imobiliară, în prima parte a anului 2009, s-a înjumătățit în comparație cu anul trecut. Dezvoltatorii imobiliari sunt disperați, unii dintre ei nu au vânzări de la începutul anului, ba mai mult, au pierdut antecontracte încheiate în 2008. Cumpărătorii se așteaptă în continuare la scăderi importante de prețuri, iar accesul la credite se face greoi.
În acest context, lansarea programului "Prima Casă" a produs turbulențe pe piață, dar fără a conduce la încheierea de tranzacții, po-trivit managerului general al portalu-lui "TopEstate.ro", Mihai Stan. "Odată cu pseudo-implementarea programului Prima Casă, am observat o creștere cu câteva procente a prețurilor în luna iulie. Este totuși o creștere speculativă, pe fond. Prețurile nu au mai fluctuat notabil încă din luna aprilie. Spre finalul anului, odată cu reluarea creditării, este posibil ca și prețurile la terenuri să crească, însă nu foarte mult, nu cu mai mult de 5% - 10%", a declarat Mihai Stan.
Primele efecte ale programului ar trebui să se producă la jumătatea lunii septembrie și începutul lunii octombrie. "Dacă într-adevăr, programul Prima Casă este funcțional, într-o primă fază, va aduce optimism pe piața imobiliară, ca apoi să impulsioneze vânzările spre sfârșit de an", a mai precizat managerul.
Optimismul în rândul românilor deja se face simțit. Potrivit studiului "Cum au primit românii proiectul Prima Casă", 83% dintre cei care prospectează piața imobiliară în prezent sunt hotărâți să cumpere o casă pe termen mediu. "Programul Prima Casă i-a stimulat pe români să ia o decizie pe care o amânau de mai mult timp. Cei 83% demonstrează ca piața tranzacțiilor imobiliare începe să își revină. Iar acest trend ascendent la nivelul cererii se resimte și în numărul de solicitări pe care le-am primit în ultima perioadă", a explicat Mihai Stan.
64% dintre persoanele care au răspuns la cele șase întrebări cheie ale studiului intenționează să achite cu rate de credit, prin programul guvernamental. Restul de 36% fie nu se încadrează în condițiile impuse de proiect, fie nu cred în aplicabilitatea acestuia și vor să cumpere acum, datorită prețurilor atractive de pe piață.
În plus, datele studiului arată că 15% dintre românii care au nevoie de o casă intenționează să își achiziționeze imobilul în următoarele șase luni, în timp ce doar 2% au amânat decizia pentru 2010.
În ceea ce privește valoarea maximă pe care românii sunt dispuși să o aloce, aceasta variază în funcție de tipul imobilelor. Astfel, pe o garsonieră, respondenții nu sunt dispuși să dea mai mult de 42.000 euro, în timp ce pentru un apartament cu două camere, suma alocată nu sare de media de 58.000 euro.
Românii sunt optimiști și atunci când vine vorba de evoluția prețurilor pe piața imobiliară, 56% dintre aceștia considerând ca acestea vor mai scădea pe termen mediu și lung.
Studiul a fost efectuat la nivel național, în perioada 1 - 31 iulie, pe un eșantion de 1.000 de persoane, cu vârstă cuprinsă între 21 și 60 de ani și venit de minim 300 de euro.
Articol realizat cu sprijinul portalului www.TopEstate.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.873 secunde