Grădinăritul în luna octombrie

140
Grădinăritul în luna octombrie - 30septgradinarit-1380537949.jpg

Articole recomandate

Având în vedere că suntem aproape de jumătatea toamnei și că vremea s-a înrăutățit, e deja momentul să pregătim grădina pentru iarnă. Iată care sunt lucrările recomandate de specialiștii click.ro pe parcursul lunii octombrie:

În rondurile de flori anuale și perene, care sunt spre sfârșitul perioadei de înflorire, se scot resturile vegetale veștejite ale plantelor, se curăță terenul de buruieni, se sapă terenul, se strâng și se ard resturile menajere, se îndepărtează lăstarii uscați ai plantelor perene, urmând a se proteja peste iarnă cu frunze uscate. Trandafirii se tund la 3-4 ochi și se învelesc cu frunze, scoarță de copac sau rumeguș. Cei urcători se scurtează, iar tulpinile se protejează cu coceni, trestie sau folie perforată, legată în jur. Nu uitați că florile care pot înflori și iarna - Errica și Calluna se pot planta acum în grădină, dar nu și mai târziu de octombrie.  Gazonului i se vor aplica ultimele tunderi și îngrășări, iar arbuștilor ornamentali li se aplică tăieri de corectare a coroanei și îndepărtare a ramurilor uscate.

În grădina de legume se adună ultimele tomate cultivate în aer liber și gogonelele, fasolea de toamnă, castraveții, gogoșarii, varza de toamnă, conopida și alte legume necesare preparării diverselor rețete de zacuscă și murături. Pomilor fructiferi nu li se mai administrează îngrășăminte chimice, în special pe bază de azot. Acum este momentul în care se recoltează merele târzii, perele, nucile. Pomii necesită, de asemenea, o pregătire pentru sezonul rece. Livezile se sapă între rânduri și între pomi pe rând, se îngrașă cu compost sau mraniță, care va asigura hrana în timpul iernii. Ramurile din interiorul coroanei se suprimă, dând acesteia posibilitatea să se întărească și să crească uniform.

Plantele încep să se mute la interior, iar jardinierele și ghivecele  se curăță, pământul împrăștiindu-se peste straturile din grădină. Plantele care se înmulțesc prin bulbi sau tuberobulbi se scot din recipiente și se depozitează în pivnițe, în lădițe acoperite.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 24 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Cum alegem corect corpurile de iluminat
Joi, 19 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Decoruri de toamnă pentru casa ta
Marţi, 17 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Florile de toamnă înveselesc grădina
Sâmbătă, 28 Septembrie 2013
Stire din Fun : Balada toamnei din Săcele
Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
Stire din Cetățenești : Ce dureri ne pândesc toamna
Pagina a fost generata in 1.8055 secunde