Guvernul SUA știe tot! Acces nelimitat la datele Facebook, Google sau Yahoo!

79
Guvernul SUA știe tot! Acces nelimitat la datele Facebook, Google sau Yahoo! - fondprism-1370780221.jpg

Articole recomandate

Autoritățile federale ale Statelor Unite au avut un sfârșit de săptămână aglomerat, iar zilele care vor urma nu vor fi nici ele mai calme. 

La doar câteva ore după izbucnirea scandalului interceptării convorbirilor telefonice de către National Security Agency (NSA), Washington Post și The Guardian au publicat date care susțin existența unei rețele de monitorizare care le oferă celor de la NSA și FBI acces direct la datele celor mai mari furnizor de servicii online.

Conform celor două publicații, programul PRISM se află în desfășurare începând cu 2007, pe lista companiilor private ale căror servicii sunt monitorizate de FBI și NSA numărându-se Microsoft, Yahoo, Facebook, Google, Apple și AOL, sursele afirmând că și Dropbox ar urma să fie inclusă în curând.

Acces la toate datele private

Informațiile publicate de Washington Post și The Guardian susțin că cele două agenții federale au acces la toate datele private stocate de serviciile acestor companii, pe lista tipurilor de date și servicii analizate figurând email-urile, mesageria instantanee, imaginile și fișierele video, conferințele video și audio, detalii private stocate de rețelele de socializare și fișierele stocate.

Dacă monitorizarea rețelelor online nu este o noutate, acest program se remarcă prin accesul direct la infrastructura de date, ceea ce le permite celor două agenții să aibă acces nelimitat și nerestricționat de vreun mandat ori de câte ori doresc, doar în cursul anului trecut fiind întocmite circa 24.000 de rapoarte de activitate.

Sursele susțin că programul PRISM a fost inițiat în timpul guvernării Bush și prelungit în timpul guvernării Obama, acesta fiind o sursă importantă de informații și fiind folosit ca o rută pentru ocolirea prevederilor Foreign Intelligence Surveillance Act, care încearcă să elimine posibilele abuzuri ale autoritățile federale din Statele Unite în virtutea faptului că cea mai mare parte din infrastructura Internet-ului se află pe teritoriul aceste țări.

Totul pentru "securitatea națională"

Reacția guvernului Statelor Unite nu a întârziat să apară, acesta afirmând că informațiile publicate sunt incorecte, deoarece nu sunt încălcate prevederile Foreign Intelligence Surveillance Act, care împiedică utilizarea unor astfel de servicii împotriva cetățenilor din Statele Unite, și că rapoartele periodice cerute de Foreign Intelligence Surveillance Court se încadrează în prevederile actului. În același timp, se remarcă faptul că declarația invocă Patriot Act și securitatea națională, fără a nega sau admite existența programului PRISM.

Companiile private care figurează pe lista celor implicate în acest program au oferit și ele declarații care neagă existența accesului direct la datele private ale utilizatorilor și afirmă că toate colaborările cu autoritățile legale au fost făcute doar pe baza unor mandate. Acest lucru ar putea fi adevărat fără ca programul PRISM să fie doar o altă teorie a conspirației, NSA și FBI putând colecta tot traficul efectuat de acestea la nivelul transportatorilor de date fără știrea sau consimțământul acestora.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2021 secunde