Îți este rușine să ceri ajutor? Atunci vei eșua în multe situații. Iată rezolvarea

176
Îți este rușine să ceri ajutor? Atunci vei eșua în multe situații. Iată rezolvarea - cereajutor-1499431363.jpg
Fie că îți e teamă că cineva te va lua în râs, că va considera că ești incompetentă, fie că nu poți accepta în fața ta că nu le poți face singură pe toate, să ceri ajutorul este dificil, scrie psychologies.ro

Poate fi și motiv de rușine, mai ales dacă ai impresia că ceilalți se descurcă mai ușor și doar tu ai probleme să reușești.

Uneori îți este rușine și greu să recunoști, chiar și în fața medicului tău, că treci printr-o depresie, ca să nu mai spunem de teama de a vorbi cu șeful despre un proiect pe care nu îl înțelegi.

…Și totuși, cu cât amâni mai mult să ceri ajutorul, cu atât mai mare va deveni problema. Iată câteva lucruri pe care să le iei în considerare atunci când îți e rușine să ceri ajutorul.

Recunoaște! Să recunoști că ai nevoie de ajutor este un semn de putere, nu de slăbiciune. Este simplu să îți spui singură lucruri precum: "ar trebui să fiu capabilă să mă descurc și singură" sau "sunt proastă că mă descurc atât de greu…"

Dar astfel de mesaje nu aduc nimic bun. Mai mult, te încetinesc, îți distrag atenția și îți afectează și mai mult performanțele.

Recunoscându-ți limitele (în loc să le maschezi) dai dovadă de curaj și de forță interioară. Până la urmă, nu poți să produci o schimbare în bine, dacă nu recunoști anumite limite.

Primind ajutor economisești timp și nu lași problema să se agraveze.

Pentru a-ți cruța mândria, te poate tenta ideea de a încerca totul de una singură. Dar refuzul tău de a cere ajutorul poate duce la agravări nenecesare. Să nu mai spunem de timpul irosit încercând să faci totul singură.

Cerând ajutorul, faci loc altora în jurul tău

Sunt persoane care se tem că, cerând ajutorul, îi deranjează pe cei din jur. Așa că în loc să ceri ajutorul unui vecin cu noua ta canapea, suferi în tăcere, din teama de judecată.

Studiile demonstrează că cerând ajutorul cuiva poți determina persoana respectivă să te placă mai mult.

Se spune că Ben Franklin obișnuia să ceară ajutorul celor din jur pentru a le câștiga simpatia. Iar cercetătorii confirmă că această atitudine te poate face mai plăcută.

Nu ești singura în această situație

Dacă te simți copleșită la muncă sau pierdută în toată materia pe care o studiezi la facultate, este simplu să te convingi că ești singura care trece prin asta.

Dar sunt șanse foarte mari ca și alte persoane să treacă prin fix aceleași sentimente. Poate că nu au curajul să o admită.

Dar dacă vei face primul pas și vei admite dificultățile, și alții se pot simți mai confortabil recunoscând același lucru.

Cerând ajutorul, te vei simți mai bine în pielea ta

Refuzând ajutorul celorlalți este o soluție pe termen scurt care generează probleme pe termen lung. Da, scapi de un minut de rușine, dar aceasta va fi mult mai mare mai târziu. Pentru că, de multe ori, ratezi ocazia de a învăța ceva nou.

Să ceri ajutorul este o experiență pozitivă

Te ajută să îți reevaluezi presupunerile negative pe care le ai despre tine însăți și să obervi cum reacționează ceilalți la solicitarea ta.

Și cu cât o vei face mai des, cu atât mai confortabil te vei simți în fața sentimentelor minore de disconfort sau rușine pe care le ai.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 08 Iulie 2017
Stire din Diverse : Puterea  de a spune Nu!
Sâmbătă, 08 Iulie 2017
Stire din Diverse : Prima impresie contează!
Luni, 03 Iulie 2017
Stire din Diverse : De ce se stinge  focul iubirii?
Pagina a fost generata in 1.8358 secunde