Concurs "Karasu" a ajuns la vârsta majoratului

1264

Articole de la același autor

18 ani de repetiții îndelungate, spectacole, emoții pe scenele celor mai mari festivaluri din țară și din străinătate. Aflat la a treia generație de dansatori, Ansamblul "Karasu" al filialei Medgidia a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România a ajuns astăzi la vârsta majoratului și are și un descendent care se străduiește să reediteze, chiar dacă la o scală redusă, succesul celor mari.

La sfârșitul săptămânii trecute, Ansamblul "Karasu" a împlinit 18 ani. În toți acești ani, ansamblul a evoluat pe cele mai cunoscute scene din țară și din străinătate, reprezentând etnia tătară din România cu succes la mari festivaluri de gen. Sunt nelipsiți de la Festivalul "Proetnica" de la Sighișoara, dar și la festivaluri din Botoșani, Odorheiul Secuiesc, Constanța și București. Tot ei au reprezentat de cele mai multe ori România la cel mai mare festival al lumii turcice care se desfășoară anual la Yalova, dar au participat și la evenimente similare din Macedonia, Bulgaria, Ucraina.
Repertoriul Ansamblului "Karasu" este alcătuit din dansuri tradiționale tătărești. Performanța cere și în acest domeniu sacrificii. Dacă îi întrebi însă pe tinerii dansatori din "Karasu" elevi de liceu și studenți, dacă orele lungi de pregătire reprezintă un sacrificiu, vei fi uimit să constați că sunt dispuși să renunțe la orice pentru a fi prezenți la repetiții. Sunt tineri, teribili, în sensul bun, și, mai ales "tari" la dansuri tătărești. Sunt autocritici și foarte exigenți cu ei înșiși.
Deși la prima vedere n-ai să crezi că pun mare preț pe tradiții (stilul vestimentar de zi cu zi și muzica pe care o ascultă te induc în eroare) membrii ansamblului "Karasu" sunt, fără doar și poate, mesagerii culturii tătărești din Dobrogea. Sunt o familie unită care colindă lumea în lung și în lat și, cu modestie, îți spun că mai au mult până vor atinge performanțele profesioniștilor. Seriozitatea cu care se prezintă însă în fața publicului, mândria cu care își poartă pe scenă costumele tradiționale și responsabilitatea fiecărei mișcări trădează însă o performanță pe care mulți tineri de vârsta lor și-ar dori-o, aceea de a se confunda cu valorile spirituale ale etniei pe care cu succes o reprezintă.

Merdal Ziadin, una dintre "piesele" de bază ale Ansamblului "Karasu", membră a ansamblului din 2000. În toamna lui 2007 a părăsit însă ansamblul, plecând la studii în Turcia. A obținut o bursă și acum este studentă în anul I la Medicină la Universitatea din Izmir. "Karasu" a fost o parte din viața ei, motiv pentru care s-a despărțit destul de greu de colegi și de tot ce clădiseră împreună în atâția ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0957 secunde