Parada lumii turcice, la Festivalul de la Yalova

887
Parada lumii turcice, la Festivalul de la Yalova - 292ba5ccb0af067365526de09c211af7.jpg
La sfârșitul săptămânii trecute, la Yalova - Turcia, a debutat cea de-a XII-a ediție a Festivalului Lumii Turcice. Aproximativ 500 de participanți reprezentând 20 de ansambluri din 18 țări și regiuni autonome participă și anul acesta la evenimentul organizat de Centrul de Cultivare și Promovare a Folclorului Turcesc din Yalova (YAFEM). Printre oaspeții de la malul Mării Marmara se numără și Ansamblul "Karadeniz" al filialei Constanța a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România.

De 12 ani, în luna iulie, Yalova își adjudecă preț de câteva zile statutul de capitală culturală a spațiului turcic. Aici se reunesc ansambluri de dans ale comunităților de turci din întreaga lume și, pentru mai bine de o săptămână, se desfășoară una dintre cele mai ample manifestări de gen din Turcia în domeniul promovării tradițiilor și al consolidării relațiilor dintre turcii din întreaga lume. Festivalul, care a reușit în timp să își adjudece și supremația în topul manifestărilor de gen din Turcia, a devenit o tradiție pentru orașul de la malul Mării Marmara.
Așa cuma intrat în tradiție, festivalul a debutat și anul acesta, vineri, 17 iulie, cu parada partici-panților pe faleza orașului. Cei aproximativ 500 de participanți au mărșăluit pe țărmul înalt al Mării Marmara, străbătând orașul de la un capăt la altul. O mare de oameni a admirat frumusețea costumelor, a muzicii și a dansului cu specific turcesc din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.
Festivalul are o însemnătate aparte pentru lumea turcică, el reușind să spargă bariera lingvistică (deși au rădăcini turcice, nu toți participanții vorbesc limba turcă) și să îi înfrățească pe membrii familiei turcice prin limbajul unic și atemporal al tradițiilor.

România de pretutindeni
Parada de deschidere a fost un moment propice pentru spectatorii turci să scandeze "Hagi! Romanya! Çok güzel!" ("Hagi! România! Foarte frumos!"). Dintre spectatori s-a desprins, la un moment dat un bă-trânel cu o pipă în colțul gurii care a venit glonț spre grupul din România. Nume de cod: Cobadin, Constanța... Plecat din 1933 din România în Turcia, pe când avea un an, astăzi, Lütfü Aktaș, fost boxer, este stabilit în America. Mai vine în Yalova doar în vizită la fratele mai mic, iar de România îl leagă gândul că acolo s-a născut și acolo și-au trăit o parte din viață părinții lui. Nu a mai trecut prin România, nu vorbește nici românește, dar păstrează încă în inima lui un loc aparte pentru tătarii de acolo. Nu este străin nici de ce se întâmplă în comunitate, el ținând legătura frecvent cu tătari din România. La despărțire, și-a scos de la reverul cămășii insigna cu simbolul patriei mamă, Crimeea, și a dăruit-o uneia dintre tătăroaicele din grup.

Opt zile de maraton cultural
Odiseea costumelor populare s-a încheiat, potrivit tradiției, la statuia făuritorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, unde s-a dat startul oficial al manifestării. Cerul a fost brăzdat de stegulețele țării gazdă, care s-au înălțat marcând debutul celei de-a XII-a ediții a Festivalului Lumii Turcice de la Yalova.
Seara a continuat cu spectacolul de deschidere de la Amfiteatrul din Yalova, unde președintele YAFEM, Özer Koyuncu, a declarat deschisă manifestarea și a înmânat plachete oficialităților orașului. Timp de mai bine de trei ore, pe scena Amfi-teatrului, în prezența a aproximativ 1.500 de spectatori, au evoluat toate ansamblurile participante la festival.
Maratonul cultural de la Yalova continuă până pe 24 iulie, fiind programate spectacole aproape în fiecare seară pe scena Amfiteatrului din Yalova și în localitățile din împrejurimi.
Gemlik a fost prima destinație a Ansamblului "Karadeniz" unde dansatorii tătari din România au evoluat alături de formații din Irak, Balkarya, Kosovo, Bulgaria, Cipru de Nord.
Ziua de duminică a debutat cu o defilare și un moment solemn de depunere de coroane la statuia din centrul orașului Yalova, 19 iulie fiind Sărbătoarea oficială a localității.
Aseară turcii au sărbătorit și Mirac Kandili. Este una dintre cele cinci nopți sfinte ale credincioșilor musulmani, sărbătoare care fost marcată și de organizatorii festivalului printr-o acțiune organizată la geamia din centrul orașului.
De trei ani, în cadrul festivalului se desfășoară și simpozionul ziariștilor din lumea turcică. La cea de-a treia ediție a manifestării care va începe astăzi și-au anunțat participarea 30 de reprezentanți ai mass-media din majoritatea țărilor participante în festival.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 20 Iulie 2009
Stire din Diverse : Tastatură pentru blonde
Pagina a fost generata in 2.2961 secunde