Locuri de văzut în concediu la mare

Parada mateloților, la Muzeul Marinei Române

747
Parada mateloților, la Muzeul Marinei Române - muzeulmarineiromanecatalinaairim-1310503806.jpg

Spațiul maritim constănțean este reprezentat cu loialitate de Muzeul Marinei Române, care dezvăluie vizitatorilor fragmente din istoria marinei românești. Imobilul care adăpostește acum instituția a fost o perioadă sediul fostei Școli de Marină, sediul Comandamentului Marinei Regale Române, dar și cazarmă sovietică timp de doi ani. Astfel, cu ajutorul trecutului său, muzeul a devenit monument isto-ric.
Înăuntru, holul te introduce automat în universul naval, prin timona de dimensiuni mari, expusă în mijloc. Circuitul de vizitare începe cu diverse instrumente de pescuit folosite de geto-daci, expuse la parter, alături de monede folosite de coloniștii greci în secolele II-III î.Hr. Un hol îngust este păzit la un capăt de căpetenia dacă și un pedestraș roman, iar la celălalt capăt, de un marinar roman și un pedestraș dac. Tot la parter, pot fi văzute machete ale navelor de comerț romane, bizantine, genoveze din secolul IV, fragmente de vase romane, amfore romano-bizantine din secolul IV-VII sau macheta debarcaderului de la Păcuiul lui Soare, cea a cetății Soroca și cea a Cetății Albe.
La etaj, sunt expuse uniforme de soldat și locotenent din anii 1850 și 1873, macheta navei de război Elisabeta împreună cu câteva componente, cea a navei de pasageri Principesa Maria, a monitorului Mihail Kogălniceanu. De asemenea, sunt reproduse scene din timpul petrecut pe apă al marinarilor, care prezintă costumele acestora, dar și activitățile lor. Într-un coridor, lentila farului de la Tuzla, folosită între anii 1900 și 1972, atrage atenția datorită dimen-siunilor sale.

Muzeul Marinei Române, situat pe strada Traian, este deschis de miercuri până duminică, între orele 9-17. Taxa de intrare este de 8 lei pentru adulți, 4 lei pentru elevi și studenți, iar veteranii și copiii sub 6 ani beneficiază de intrare gratuită. De asemenea, pentru grupurile organizate de minimum 10 persoane, taxa este de 4 lei, iar pen-tru ghidul în limba română se percepe o taxă de 20 de lei și pentru cel în limba engleză și franceză, de 40 de lei. Taxa pentru fotografii este de 15 lei și pentru video este de 50 lei.
Cătălina AIRIMIOAEI



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3131 secunde