Premiul "Mehmet Niyazi", adjudecat de un literat care i-a tradus în turcă pe Arghezi și Sorescu

2384
Premiul

Articole de la același autor

Decernarea Premiului "Mehmet Niyazi" a ajuns anul acesta la a treia ediție. Trofeul a fost revendicat, de data aceasta, de către profesorul Nevzat Yusuf Sarigöl, pentru întreaga activitate desfășurată în domeniul literar.

Filiala Medgidia a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România a organizat, sâmbătă, manifestările devenite tradiționale de acum închinate decernării Premiului "Mehmet Niyazi".
După ce în 2008 trofeul a ajuns la profesorii Nedret și Enver Mamut, în 2009 la prof. univ. dr. Tasin Gemil, anul acesta cel care și-a adjudecat distincția acordată pentru activitatea desfășurată în domeniul literaturii tătare și nu numai a fost prof. univ. Nevzat Yusuf Sarigöl.
Poet, etnograf și cadru didactic universitar, câștigătorul de anul acesta al Premiului "Mehmet Niyazi" s-a născut la 21 ianuarie 1936 în comuna Sarigöl (Albești). A absolvit Facultatea de Filologie a Universității București în 1962, an în care și-a început și cariera universitară, devenind, în timp, în cadrul aceleiași instituții, profesor universitar la catedra de limba turcă. În perioada 1991 - 1995 a fost profesor invitat la Universitatea din Ankara (Turcia).
În afara lucrărilor de specialitate (filologie) și a studiilor etnografice, Nevzat Yusuf Sarigöl a scris și poezie și proză, tematica preferată în proză fiind viața satului tătăresc.
A publicat numeroase cărți în țară și în străinătate, articole și studii, traduceri în domeniile lingvistică, literatură, folclor, etnografie, etimologie, poezie, proză, critică literară. Poeziile sale au fost traduse și în alte limbi (cehă și slovacă). La rândul său, literatul tătar a tradus în limba turcă din Tudor Arghezi și Marin Sorescu.
Câștigătorul premiului de anul acesta a primit trofeul tradițional și un premiu în bani din partea deputatului UDTTMR, Aledin Amet.
La evenimentul de sâmbătă, au luat parte, pe lângă președintele UDTTMR Varol Amet și deputatul Aledin Amet, și reprezentanți ai Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța, ai Muftiatului Cultului Musulman din România, precum și ai administrației locale din Medgidia, fiind prezent chiar primarul Marian Iordache.
Înaintea decernării premiului, au fost depuse coroane la bustul poetului Mehmet Niyazi din parc și a avut loc o slujbă religioasă.
***
Decernarea Premiului "Mehmet Niyazi" a devenit o tradiție pentru filiala Medgidia a UDTTMR. Premiul a fost instituit prin lege, în 2007, la inițiativa deputatului tătar Aledin Amet.
Potrivit acestei legi, evenimentul prin care este comemorat poetul, ziaristul și pedagogul tătar Mehmet Niyazi se desfășoară în fiecare an, în preajma datei de 30 noiembrie, dată la care se presupune că s-a născut poetul.
Născut în satul Așșîlar (Vânători) comuna Pecineaga, într-o familie de țărani săraci, Mehmet Niyazi a militat pentru promovarea culturii și identității tătare, atât în Crimeea, de unde a fost alungat de două ori, dar și în România.
Premiul reprezintă o recunoaș-tere atât a personalității lui Mehmet Niyazi, cât și un mijloc de încurajare a celor care scriu despre valorile tătare din Dobrogea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.563 secunde