Rucsacul cu fotosinteză îți reîncarcă gadget-urile din mers

469
Rucsacul cu fotosinteză îți reîncarcă gadget-urile din mers - 45e3e10e634fe325178b335b656c0374.jpg
S-a terminat bateria la iPhone? Din nou? A doua oară în aceeași zi? Nicio problemă. Conectați-l la rucsac și ieșiți la plimbare. Telefonul se va reîncărca în cel mai scurt timp, pentru că sunteți unul dintre fericiții proprietari ai rucsacului solar.

Accesoriul este acoperit cu o vopsea specială, fotosensibilă, care folosește lumina solară pentru a produce energie, în același mod în care frunzele plantelor folosesc clorofila pentru a porni fotosinteza.
Noile baterii au diverse forme și mărimi, fiind ușor adaptabile la gadget-urile fiecăruia. Spre exemplu, o baterie de rezervă pentru noul e-reader iPad are forma unei foi subțiri de hârtie, care poate fi lipită pe spatele aparatului. Pentru telefoane mobile și walkman-uri, bateria poate fi integrată în rucsac/geantă.
Bateriile funcționează cel mai bine cu lumină solară, însă pot fi utilizate cu succes și în casă, cu lumină artificială, spune Michael Graetzel, profesor la Școala Politehnică Federală din Lausanne (Elveția), unul dintre inventatorii noii tehnologii.
Cele mai multe celule fotovoltaice au la bază siliconul sau alte materiale neorganice înrudite, în niciun caz vopsea. Profesorul Graetzel, împreună cu un partener american, sunt primii care au desfășurat cercetări în acest câmp, încă din anul 1991. Rezultatele se văd de-abia acum, la 18 ani distanță.
În prezent, licența de producție pentru rucsacul-baterie este deținută de compania G24 Innovations, din California (SUA).
"Pentru început, vom pune mini-panourile solare pe cititoarele electronice de cărți de la Sony", spune Tobi Doeringer, directorul de vânzări al Mascotte Industrial Associates, o companie din Hong Kong, care produce camere video, telefoane și echipament sportiv, citat de New York Times.
Prețul de pornire al bateriilor va fi de circa 99 dolari, ele urmând să fie disponibile începând cu luna martie. Ele vor alimenta e-reader-ul Sony printr-un conector special. Panourile solare vor fi instalate și pe rucsacuri și genți sportive, prețurile urmând să fie cuprinse între 149 și 249 dolari, în funcție de mărime și materialele folosite.
Proprietarii își vor putea conecta gadget-urile la "priza" solară, cu ajutorul unui cablu USB.
Câteva genți sunt deja disponibile, fiind comercializate de compania Masocotte. Alte modele vor ieși pe piață până la finele pri-mului trimestru, a precizat Doeringer.
Fiecare mini-panou solar este compus din 11 celule, legate la o baterie, care se reîncarcă complet după o expunere de 6 – 8 ore la lumină solară. Timpul de așteptare crește exponențial, în cazul în care geanta este lăsată la reîncărcat în casă, spune Kevin Tabor, reprezentant al companiei G24. În interiorul celulelor solare, un strat subțire de vopsea fotosensibilă este aplicat pe un suport din dioxid de titan, colectând lumina solară și, după mai mulți pași, producând energie.
Materialele necesare (vopseaua, pasta de titan și electroliții) pentru realizarea bateriilor sunt furnizate de compania australiană Dyesol.
Dioxidul de titan, spre exemplu, este un material extrem de ieftin, folosit cu succes și în procesul de albire al pastelor de dinți. Compusul final este extrem de puternic, fiind capabil să producă energie indiferent de sursa de lumină. Potrivit spuselor lui Kevin Tabor, într-un experiment făcut de cei de la G24, bateria a reușit să se încarce folosind lumina lunii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 02 Februarie 2010
Stire din Diverse : LG produce un nou televizor vechi
Pagina a fost generata in 1.6055 secunde