12 măsuri pentru relansarea economiei

1075

Articole de la același autor

Criza economică are părțile ei bune. Obligă omenirea să iasă din rutină, să gândească critic, să schimbe, să inoveze.
Uniunea Europeană a devenit mai dinamică de când cu dificultățile recesiunii. E mai grăbită să facă să funcționeze piața unică, să dărâme barierele, să găsească soluții pentru libera circulație a capitalului și a forței de muncă, să vină în sprijinul consumatorilor, lucrătorilor și întreprinderilor.
Comisia Europeană a identificat 12 măsuri prioritare prin care poate fi îmbunătățită mobilitatea forței de muncă și a întreprinderilor. În cele ce urmează, le vom prezenta pe scurt.
O primă măsură se referă la fondurile de capital de risc. Pe viitor, acestea vor avea permisiunea să investească în orice stat membru. Măsura vine în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii, căci prin emisiunea de acțiuni și vânzarea lor la bursă, vor beneficia de o sursă ieftină de finanțare.
Legislația comunitară va fi revizuită în așa fel încât calificările profesionale să fie recunoscute în toată Uniunea Europeană. Astfel, condițiile de angajare în altă țară vor fi mai simple.
Va fi creat un brevet european unic pentru proprietatea intelectuală și invenții. Ca urmare, costurile și formalitățile administrative în acest domeniu se vor reduce.
Pentru soluționarea problemelor întâmpinate de consumatorii care au achiziționat produse sau servicii în altă țară din UE, inclusiv pe internet, vor fi stabilite proceduri de soluționare a litigiilor în afara instanțelor.
Pentru sectorul serviciilor, vor fi introduse norme aplicabile la nivel european.
Va fi îmbunătățită infrastructura din energie, transport și comunicații, prin identificarea rețelelor strategice în care se poate investi.
Pentru a stimula utilizarea internetului de către populație, întreprinderi și adminis-trațiile publice, va fi legiferată recunoașterea reciprocă a metodelor de identificare și autentificare electronică.
Va fi încurajat antreprenoriatul social, prin dezvoltarea fondurilor de investiții pentru companiile care au obiective sociale, etice și ecologice.
Vor fi ajustate taxele din industria energetică, în vederea îndeplinirii obiectivelor climatice și energetice ale UE.
Vor fi consolidate normele aplicabile lucrătorilor detașați, de către companiile lor, în alt stat membru.
Vor fi simplificate normele contabile aplicabile întreprinderilor și va fi redusă birocrația, mai ales pentru întreprinderile mici.
Vor fi simplificate condițiile în care firmele mici pot concura pentru obținerea unor contracte de achiziții publice în alte state membre.
Pe baza priorităților menționate, urmează să se adopte măsurile necesare în următorii doi ani. Comisia Europeană a înaintat, deja, propunerile privind brevetul european și impozitarea energiei.
Guvernul României a luat-o înainte, atât cu impozitarea energiei către populație, cât și cu simplificarea contabilității pentru întreprinderile mici.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3689 secunde