31.000 de ha cu amenajări piscicole vor fi introduse în circuitul productiv

290
31.000 de ha cu amenajări piscicole vor fi introduse  în circuitul productiv - 31000hacuamanajari-1480093699.jpg

Articole de la același autor

Reglementările naționale din domeniul pescăresc au fost modificate astfel încât să se conformeze cu noua Politică Co-mună în domeniul Pescuitului (PCP) a Uniunii Europene.

Noile prevederi vizează întărirea rolului administrativ al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), dezvoltarea acvaculturii, îmbunătățirea sistemului de inspecție, control și colectare de date și asigurarea unui sistem nou de acces la resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale.

Astfel, ANPA va exercita, în numele statului, prerogativele dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care sunt amplasate amenajări piscicole și va concesiona terenurile pe care sunt amplasate acestea. Prin această măsură, peste 31.000 ha de terenuri aflate în domeniul public al statului pe care sunt amplasate amenajări piscicole vor fi introduse în circuitul productiv, ceea ce va asigura producții suplimentare de pește și consolidarea siguranței alimentare în România.

De asemenea, se legiferează accesul inspectorilor piscicoli ai ANPA la unitățile de producție din domeniul pescăresc, obligativitatea operatorilor economici din domeniul pescăresc de a furniza date de producție, economice, precum și sancționarea agenților economici care refuză să furnizeze date sau obstrucționează accesul pentru inspecție și control.

Ordonanța reglementează măsuri de protecție și conservare a resurselor acvatice vii, în baza unor planuri multianuale de management a resurselor acvatice vii exploatabile prin pescuit recreativ. Totodată, se stabilește o abordare ecosistemică a managementului pescăresc.

În plus, ANPA va deveni furnizor de date statistice oficiale pentru sectorul pescăresc, în conformitate cu cerințele din Cadrul de Implementare pentru Colectarea de Date în sectorul de pescuit.

Alte măsuri se referă la dezvoltarea acvaculturii prin utilizarea integrală a capacităților de producție, inclusiv a lacurilor de acumulare în care se poate practica acvacultura.

Celelalte modificări și completări din actul normativ au ca scop alinierea legislației românești la exigențele reglementărilor UE privind sectorul pescăresc din statele membre.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 11 Noiembrie 2016
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Pagina a fost generata in 0.6738 secunde