80% din cererile de creditare sunt respinse de bănci

153
80% din cererile de creditare sunt respinse de bănci - 80lasutacerericreditare-1386089930.jpg

Articole de la același autor

Cele 41 de bănci și sucursale ale unor bănci străine de pe piața financiară din România și-au cam uitat misiunea: aceea de a pompa "sânge" în venele și arterele economiei, de a o finanța.

Faptul că nivelul creditării economiei reale este redus, iar dobânzile la împrumuturi sunt piperate, explică de ce profiturile instituțiilor bancare au scăzut. Când băncile nu susțin economia reală, nu are cum să le meargă mai bine. Statul, în calitate de aspirator de credite, le-a asigurat o vreme bunăstarea, dar lucrurile nu pot dura la nesfârșit. Nu se poate mânca pâine albă numai din finanțarea statului.

În 2013, volumul creditării a fost în continuă scădere, deși foamea de bani a econo-miei reale a fost tot mai acută. Potrivit BNR, raportul dintre creditele acordate și depozitele atrase s-a depreciat de la o lună la alta, ceea ce de-monstrează că sistemul ban-car este tot mai surd la solicitările agenților economici.

În prezent, 8 din 10 cereri de creditare sunt respinse de bănci. Tot mai multe IMM-uri solicită împrumuturi pentru a trece de această perioadă economică dificilă și tot mai multe sunt refuzate. Astăzi, se vorbește despre o "indispoziție" cronică a băncilor de a finanța micile afaceri. Ce anume ar trebui să le stârnească apetitul?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4166 secunde