Rată la bancă sau chirie? Ce este mai avantajos pentru cei fără locuință

743
2
Rată la bancă sau chirie? Ce este mai avantajos pentru cei fără locuință - casasaubani-1381416750.jpg

Articole de la același autor

Când guvernanții ne-au "scăpat" de Prima Casă în euro, mulți au fost aceia care au spus că numărul românilor ce vor mai apela la acest program va scădea considerabil, din cauza costurilor mai mari. Dacă va fi sau nu așa, asta se va putea vedea în perioada imediat următoare. Interesant de văzut este însă dacă la ora aceasta o rată la bancă pentru propria casă poate concura cu chiria lunară pe care sunt nevoiți să o plătească mii de constănțeni.

Ce ne oferă Prima Casă în lei? Fără a da numele băncilor, pentru un credit de 150.000 lei, adică aproape 34.000 euro (sumă cu care poate fi achiziționat în Constanța, la această oră, un apartament decent), pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară cea mai mică pe care o poate obține cineva de la bancă este de 820 lei. Suma totală de rambursat este de aproximativ 300.000 lei. Cine vrea să ia un astfel de credit trebuie să aibă, însă, un venit de cel puțin 1.900 lei. Calculul este efectuat pentru o ofertă cu DAE de 5,81%. DAE poate însă ajunge și spre 7%, în funcție de bancă. În acest caz, rata lunară este, luând în considerare criteriile prezentate mai sus, undeva la 930 lei, iar suma totală pe care o rambursează debitorul, după 30 de ani, este de aproximativ 348.000 lei. Puțin peste 2.000 lei este, în acest caz, venitul minim pe care trebuie să-l aibă solicitantul.

Costuri mai mici, pe termen lung

Foarte interesant este faptul că o perioadă mai mică de returnare a creditului, mai mică cu zece ani (!), nu ridică foarte mult valoa-rea ratei, însă scade considerabil costul final (luând în calcul tot suma de 150.000 lei). Iată cum se prezintă primele două cele mai bune oferte: în cazul băncii cu cea mai mică rată - 1.000 lei, suma de rambursat ajunge la aproximativ 250.000 lei, așadar cu 50.000 lei mai puțin decât în cazul creditului luat pe 30 de ani. Partea proastă pentru mulți dintre cei care-și doresc o casă este că și venitul minim necesar crește, până la aproape 2.300 lei.

În cel de-al doilea caz, rata ajunge la 1.100 lei și suma totală de rambursat la 247.000 lei. Venitul necesar pentru un astfel de credit, în condițiile de mai sus, ajunge la aproape 2.500 lei. De menționat este că acest al doilea exemplu ocupă poziția secundă în topul ce vizează costul total al creditului. Altfel, în cazul majorității băncilor vorbim despre rate lunare ce nu trec mult peste 1.000 lei.

Cumpărare versus chirie

Dacă ne-am uita la ofertele existente în acest moment pe piață, atât pentru vânzări, cât și pentru închirieri, observăm că mai puțin costisitor ar fi să ne cumpărăm un apartament, decât să închiriem unul. De exemplu, cu 34.000 euro se poate achiziționa un apartament în Centru, de aproape 50 de metri pătrați, decomandat, fără mari îmbu-nătățiri, însă. O astfel de locuință fără mari pretenții poate fi închiriată cu cel puțin 200 euro. Dacă schimbăm zona, cu 35.000 euro putem cumpăra un apartament cu două camere mai spațios, de 60 metri pătrați, în KM 4 - 5. Nu are toate îmbunătățirile de actualitate, însă pare o variantă bună pentru cei care nu-și permit o sumă mai mare. Nici în acest caz, chiria pentru un apartament similar nu scade sub 200 euro, așadar aproape 900 lei care intră, lunar, în buzunarul proprietarului. Dacă ne uităm la calculele de mai sus, observăm că cine ar cumpăra, în loc să închirieze, eco-nomisește, lunar, în jur de 80 lei. Nu este foarte mult, însă în zece luni se adună, din această diferență, banii pentru o rată la bancă.

Tot cu aceeași sumă, aproximativ 35.000 euro, poate fi cumpărat un apartament cu toate îmbunătățirile necesare, care arată foarte bine, de 50 metri pătrați, la Poarta 6. Chiria, bate, și în acest caz, rata lunară la un împrumut.

Din păcate, lucrurile nu stau chiar atât de simplu. E drept, toți și-ar dori, în loc să rotunjească veniturile altor proprietari, să-și achite câte o rată la propria casă, însă numărul celor care se încadrează în criteriile băncilor nu este chiar mare. 


Comentează știrea

admirator
11 octombrie 2013
pai cum vine:

preturile la apartamente s-au prabusit, dar ... cei mai multi nu au venitul minim necesar cumpararii lor? cine profita, totusi, de aceste preturi derizorii? e? Mai ales ca pretul chiriilor este destul de tentant ca sa cumperi/construiesti doar pentru a inchiria... Aici sa va vedem cu analiza....

Andrei
11 octombrie 2013
Clientul,si viitorul lui

Daca esti sigur ca venitul tau va fi asigurat,ca nu vei ramane somer de lunga durata si chiar tii la locul in care traiesti,ia-ti casa ! Lumea nu se inghesuie sa-si cumpere apartamente si di motivul serios al lipsei unei piete a muncii care sa ofere stabilitate financiara. Foarte multi oameni pleaca de pe litoral si chiar vor sa se mute definitiv in alte zone cu parere de rau,din lipsa locurilor de munca decent platite.Problema e ca nicaieri in Romania nu exista stabilitate normal pe piata muncii si atunci ,nici disponibilitate de a investi intr-o locuinta permanenta.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 09 Octombrie 2013
Stire din Cetățenești : Cum să te ferești de țepele imobiliare
Pagina a fost generata in 0.4739 secunde